Brandweerschool Pivo bestrijdt vuur in 3D

De provinciale brandweerschool in het Pivo in Relegem organiseert nog tot en met 19 september een cursus ‘3D firefighting’. Dit is de meeste geavanceerde vorm van brandbestrijding. Brandweerlui uit alle Belgische provincies en zes andere landen volgen deze cursus in het PIVO.

‘Brandbestrijding is de laatste 10 jaar sterk geĂ«volueerd. Vroeger werd brand bekeken als een tweedimensionaal probleem. Er stond een oppervlakte in brand’, zegt Tom Dehaene (CD&V), gedeputeerde voor het Pivo.

‘Tegenwoordig wordt brand bekeken als een driedimensionaal (3D) probleem. Er staat een volume in brand of er kan een volume ontbranden. ‘3D firefighting’ is ondertussen een begrip geworden in de internationale brandweerwereld.’

Het programma werd ontwikkeld door Paul Grimwood, de grondlegger van moderne brandbestrijding in Europa. Samen met de wereldvermaarde instructeurs Ed Hartin (VS), John McDonough (Australië) en Shan Raffel (Australië), trekt hij de hele wereld rond om deze geavanceerde vorm van brandbestrijding aan te leren.

Nog tot 19 september zijn instructeurs John McDonough, Ed Hartin en Karel Lambert te gast in het Pivo. Daar geven ze een twee weken durende opleiding aan brandweerlui uit alle Belgische provincies en uit Australië, Frankrijk, Hong Kong, Nederland, Turkije en de Verenigde Staten.

‘Door de organisatie van dit soort cursussen komen de instructeurs van het Pivo in contact met instructeurs van andere landen en wordt het mogelijk om hun kennis verder aan te scherpen.’

‘Ze krijgen input van instructeurs met wereldfaam en kunnen deze ook uitwisselen met internationale collega’s. Hierdoor neemt Pivo een leidende rol op binnen het Belgische brandweeronderwijs’, besluit Dehaene.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk