Drie werven van start in OLV-ziekenhuis Asse

In het OLV-ziekenhuis campus Asse starten in de komende dagen en weken drie verbouwingswerven. De inkom in de Bloklaan wordt vanaf 1 september vervangen door een tijdelijke inkom via de binnenkoer.

Een eerste interne werf in het ziekenhuis gaat maandag 18 augustus van start en betreft een algemene renovatie van een eerste reeks patiëntenkamers van de materniteit (blok B) op de eerste en (later) de tweede verdieping.

Het gaat om een onderdeel van een langlopend project, want tegen 2020 wil het ziekenhuis alle patiëntenkamers (190 bedden) in Asse volledig renoveren.

Palliatieve tijdelijk naar Aalst

Omwille van die werkzaamheden verhuist de dienst Palliatieve Zorg tijdelijk voor een aantal maanden naar het OLV-ziekenhuis van Aalst. Deze dienst doet jaarlijks een honderdtal stervensbegeleidingen.

‘De kamers die worden gerenoveerd liggen net boven onze palliatieve kamers. De hinder zal helaas te groot om de nodige sereniteit te kunnen garanderen’, zegt dokter Ria Fabri, hoofd van de dienst. Fabri benadrukt dat het om een tijdelijke verhuizing gaat.

‘Onze zes bedden voor Palliatieve Zorg zijn trouwens specifiek erkend voor Vlaams-Brabant. De verhuizing wordt dus sowieso maar tijdelijk toegestaan. Alle telefoonnummers in Asse blijven bestaan en worden tijdelijk doorgeschakeld.’

Tijdelijke inkom via Sint-Martinusstraat

De tweede grote werf start op 1 september. Dan wordt de hoofdinkom aan de Bloklaan volledig afgesloten, ook voor de Spoed. Er komt een tijdelijke toegang voor alle bezoekers, medewerkers en leveranciers langs de Sint-Martinusstraat, via de binnenkoer van het ziekenhuis.

Ook het voetpad van de Bloklaan wordt over de hele lengte van het ziekenhuis afgesloten. Voetgangers moeten dus langs de overzijde van de Bloklaan stappen. De Sint-Martinusstraat wordt tijdens de werken opnieuw tweerichting en er komt een parkeerverbod.

Ter hoogte van het kerkplein komt er een tijdelijke laad- en loszone voor leveranciers, zowel voor het ziekenhuis als voor de omliggende handelaars.

De inkom in de Bloklaan krijgt een kiss-and-ride zone en ook wordt de toegangsweg naar de Spoed (op -1) uitgediept, zodat ook de moderne (hogere) ambulances in de toekomst opnieuw deze toegang kunnen gebruiken.

Klaar tegen einde voorjaar 2015

De derde werf is een gevelrenovatie van de blokken C en F, plus een vernieuwing van de stookinstallatie. Er zijn ook een aantal werkzaamheden in functie van de (brand)veiligheid en de vochtwering gepland.

Het einde van de werken is voorzien tegen het einde van het voorjaar 2015. De werkzaamheden zorgen voor een ganse interne carrousel.

‘De interne signalisatie wordt volledig vernieuwd en draait eerst veertien dagen op proef om eventuele gebreken op te sporen’, zegt woordvoerder Chris Van Raemdonck.

‘De eerste en tweede verdieping van blok B werden de voorbije weken al leeggemaakt. De circulatie van de bouwwerken verloopt volledig gescheiden, met tijdelijke trappen en liften voor de werven. De parking op de binnenkoer mag enkel worden gebruikt door ziekenwagens en om patiënten voor Spoed te laten uitstappen.’

olv asse circulatie ziekenhuis

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk