Vandalen vernielen gedenksteen Manke Fiel (+ foto's)

In de Muzeumstraat, in het Asses gehucht Terlinden, is de gedenksteen van Manke Fiel beschadigd door vandalisme.

De steen, ingehuldigd in februari 2009, herinnert aan het markante Museum De Vaerenbergh dat van 1936 tot 1971 een grote toeristische bezienswaardigheid was en gebouwd werd door Theofiel Van Vaerenbergh (1889-1971), alias Manke Fiel.

De vernieling van de gedenksteen werd in het weekend opgemerkt door een lid van de Assese wandelclub Manke Fiel, die de herinnering aan deze bijzondere volksfiguur levend houdt.

‘Drie van de vier hoeken zijn met een zwaar voorwerp, wellicht een hamer, afgebroken. Het gaat duidelijk om vandalisme, het gaat niet om een ongeval’, zegt Jos De Bisschop, voorzitter van de wandelclub. Hij bracht maandag via mail het gemeentehuis van Asse op de hoogte van het vandalisme.

‘De steen is eigendom van de gemeente. Het gemeentebestuur moet dus verdere stappen nemen. Zelf vind ik het erg betreurenswaardig dat dit gebeurt. De steen staat op een plaats die je totaal niet associeert met vandalisme.’

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk