Opwijk doet het met Asse, Merchtem blijft verweesd achter

Een studie van Vives, het Vlaams Instituut voor Economie en Samenleving, levert suggesties voor mogelijke fusies van gemeentes op basis van de dagelijkse pendelbewegingen tussen aangrenzende gemeenten.

Merkwaardig genoeg suggereert Vives op grond van zijn studie een fusie tussen Asse (31.748 inwoners) en Opwijk (13.974 inwoners). Hierdoor zou een nieuwe gemeente ontstaan met bijna 45.000 inwoners. Merchtem (15.905 inwoners) zou volgens Vives beter apart blijven, net als de buurgemeenten Meise en Wemmel.

Het voortbestaan van de provincies en een mogelijk nieuwe indeling van de gemeenten ligt alvast op de tafel bij de onderhandelaars voor een Vlaamse regering. Dat de meeste gemeenten categoriek tegen een fusie van gemeenten zijn, lijkt bovendien weinig indruk te maken. De Vlaamse overheid opteert tot nog toe voor een geleidelijke evolutie op grond van vrijwilligheid.

Dan lijkt de kans op een uiteindelijk fusie tussen Opwijk en Merchtem, beide ongeveer even sterk, meer kans te maken. Uit deze fusie zou een gemeente van ongeveer 30.000 inwoners ontstaan, even sterk als het huidige Asse, waarvan de deelgemeenten op vele vlakken complementair zijn.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk
Topartikels bij Goeiedag.be