Worden Affligem, Roosdaal en Liedekerke Oost-Vlaamse gemeenten?

Een studie van Vives, het Vlaams Instituut voor Economie en Samenleving, levert suggesties voor mogelijke fusies van gemeentes op basis van de dagelijkse pendelbewegingen tussen aangrenzende gemeenten.

Op grond van zijn studie Merkwaardig suggereert Vives een fusie van Affligem (12.944 inwoners) met Aalst, van Liedekerke (12.803 inwoners) met Denderleeuw en Roosdaal (11.280 inwoners) met Ninove. Drie fusies over de provinciegrens heen. In de drie gevallen zouden de Vlaams-Brabantse gemeenten het kleine broertje zijn dat wordt opgeslorpt door een veel grotere entiteit: Aalst (82.551), Denderleeuw (19.167) en Ninove (37.489).

Affligem, Liedekerke en Roosdaal zouden dan behoren tot de provincie Oost-Vlaanderen, tenzij de provincies op halflange termijn worden afgeschaft. Het voortbestaan van de provincies en een mogelijk nieuwe indeling van de gemeenten ligt alvast op de tafel bij de onderhandelaars voor een Vlaamse regering.

Dat de meeste gemeenten categoriek tegen een fusie van gemeenten zijn, lijkt bovendien weinig indruk te maken. De Vlaamse overheid opteert tot nog toe voor een geleidelijke evolutie op grond van vrijwilligheid. En of de fusies tussen de gemeenten er komen volgens de criteria van Vives, is nog maar zeer de vraag.