Cavalerie helpt tegen diefstallenplaag

De politie Amow krijgt extra steun van de cavalerie van de federale politie in een poging om de diefstallenplaag in de dijken.

Tot begin juni 2014 waren er in Asse, Merchtem, Opwijk en Wemmel al 297 geregistreerde inbraken in woningen. Het gaat om 118 pogingen en 179 effectieve inbraken.

In 2013 werden in dezelfde periode 226 inbraken genoteerd (pogingen inbegrepen) en 161 in 2012.

Het resultaat is dat er 71 inbraken meer gepleegd werden in dezelfde periode tussen 2013 en 2014.

De koploper in de politiezone AMOW is Asse, 167 inbraken, gevolgd door Wemmel 76, Merchtem 30 en tot slot Opwijk met 24.

De lokale politie AMOW zet sinds enkele maanden alle zeilen bij om het tij te keren.

‘Onze acties om de inwoners alert te maken voor diefstallen en inbraken, de inzet van speciale patrouilles, de medewerking van andere gemeentediensten en gemeenschapswachten, de oprichting van veiligheidsnetwerken, het zijn voorbeelden om de initiatieven kracht bij te zetten en het aantal inbraken te beperken’, zegt commissaris Daniël Noens.

Minder bekend is de samenwerking met de cavalerie van de federale politie. De paardenpatrouilles kunnen aangevraagd worden door een lokale politie, maar de federale politie maakt een prioriteitenlijst, want de 20 ruiters moeten dagelijks in heel België kunnen ingezet worden.

‘Het is een heksentoer om de cavalerie naar Amow te krijgen tijdens de zomermaanden, wanneer de kuststreek en Ardennen veel toeristen aantrekken. Nochtans lukt het vrij aardig en kunnen we de ruiters inzetten om mee te werken aan onze diefstal- en inbraakpreventie’, aldus Noens.

Een patrouille te paard krijgt van de lokale politie een uitgewerkt ritschema.

‘We stippen de plaatsen aan waar ze aandacht moeten schenken aan bijvoorbeeld sluikstorten, vandalisme maar ook inbraken’, vervolgt Noens.

‘Door hun positie is het mogelijk om, soms letterlijk, over het muurtje te kijken. Bovendien hoor je ze amper aankomen, troeven die een reguliere politiepatrouille niet heeft. Wanneer ze iets verdachts opmerken staan ze in verbinding met een team van de lokale politie en wordt de zaak doorgegeven.’

Sinds januari tot juni kon de lokale recherche 16 personen snappen die in aanmerking kwamen voor diefstallen en inbraken. Ook 13 illegalen werden tijdelijk aangehouden.

Voorts waren er twee aanhoudingen voor zedenfeiten en werden 8 personen opgepakt om hen een bevel te betekenen het land te verlaten.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk