Leerlingen GBS Krokegem pleiten in Senaat voor rustige speelzones (+ foto's)

De leerlingen van het 2de en 3de leerjaar van de gemeentelijke basisschool Krokegem waren donderdag te gast in de Senaat bij haar laatste zitting voor deze legislatuur.

Ze maakten van het bezoek gebruik om zelf enkele belangrijke wetsvoorstellen te bespreken en goed te keuren. Kijken is immers leuk maar zelf beslissen is nog leuker.

Senator Yoeri Vastersavendts (Open VLD) zag toe op het verloop. Een van de onderwerpen van de bespreking was de noodzaak om een rustige plaats te voorzien op de speelplaats waar de kinderen tijdens de speeltijd rustig met hun vriendjes kunnen praten en waarbij zij niet worden gestoord door het lawaai van de kinderen die liever actieve spelletjes spelen tijdens de speeltijd.

‘De kinderen hadden verschillende voorstellen uitgewerkt om hun speelplaats om te vormen tot een plek waar het aangenaam toeven is en waar elkeen zich kan uitleven. Er zijn immers verschillende activiteiten en spelletjes mogelijk om de speeltijden in te vullen’, aldus Vastersavendts.

‘Ze hadden hun huiswerk goed gedaan. Ze maakten zelfs gebruik van een studie van de Universiteit van Leuven die buitenspelgedrag onderzocht bij kinderen van het derde leerjaar.’

Geen skateramp

Het tweede leerjaar stelde voor om de speelplaats in zones op te delen waarbij elkeen rustig en zonder te moeten roepen met elkaar kan praten. Dit voorstel haalde na een uitvoerige bespreking een grote meerderheid van de stemmen.

22 leerlingen stemden voor dit voorstel en 3 leerlingen stemden tegen. Ook het voorstel dat werd besproken binnen het derde leerjaar om een actieve hoek te voorzien voor voetbal en balsporten haalde de eindmeet. 22 leerlingen stemden voor en 3 leerlingen onthielden zich.

Niet alle voorstellen werden echter goedgekeurd. Zo stemden de leerlingen het voorstel weg om een skateramp te voorzien, omdat het schoolreglement dit niet toeliet. Ook de zwemzone werd weggestemd, niet wegens gebrek aan enthousiasme maar wel omdat de leerlingen na een grondige discussie besloten dat dit te duur zou zijn.

Het voorstel om een zone voor boekentassen te voorzien werd nipt verworpen. 12 leerlingen waren voor, 12 tegen en één leerling onthield zich. Het werd dan ook weliswaar zeer nipt weggestemd. Tot slot haalde het voorstel om een uitleenzone te voorzien wel een voldoende meerderheid.

De leerlingen waren tevreden met het eindresultaat en ze kijken alvast uit naar de concrete resultaten op het terrein. ‘De toekomst van het land is in veilige handen’, besloot senator Vastersavendts. 

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk