Wie wint de ‘strijd der oude Belgen’ in Asse?

In zeven handelszaken in Asse-centrum loopt vanaf donderdag 20 maart de ‘Strijd der Oude Belgen’, een originele wedstrijd van de provincie Vlaams-Brabant ter promotie van een nieuw boek over de Romeinse handelsnederzettingen in Vlaams-Brabant

Inwoners en klanten kunnen van 20 maart tot 10 april in zeven handelszaken, maar ook in de Bib en in het gemeentehuis van Asse, op een iPad een wedstrijd spelen met vragen over het dagelijks leven van onze Gallo-Romeinse voorouders in de voormalige vicus van Asse.

‘De opzet van deze wedstrijd is eenvoudig’, zegt Tom Dehaene (CD&V), gedeputeerde voor Cultuur. ‘Op een iPad, die ter beschikking ligt op negen plaatsen, kun je weetjes lezen over de Gallo-Romeinse handelsnederzetting die 2.000 jaar geleden in Asse groeide en bloeide.’

‘Daarna kan men een quiz invullen. Elk juist antwoord levert een extra punt op voor de winkel. Na drie weken wordt de prijs uitgereikt aan de winkel of het loket met de slimste klanten. De winnende handelaar ontvangt een prijs, maar ook de klanten krijgen een attentie.’

De deelnemers krijgen vragen als: Welk vlees aten onze Gallo-Romeinse voorouders? Wat was het geheim recept voor hun beruchte vissaus? Leken de huizen op onze woningen? Droeg men binnenshuis toen al pantoffels? Recycleerden ze ook hun afval?

Volgende handelaars/loketten nemen deel aan de ’Strijd der Oude Belgen’ in Asse:

  • Bloemen Roos, Bloklaan 18
  • Kapper Red, Nieuwstraat 2
  • Dagbladhandel Chantal, Kalkoven 6
  • Bakkerij ’t Graantje, Nieuwstraat 76
  • Toermalijn, Bloklaan 8
  • Bakkerij Brovado, Steenweg 58
  • Wereldwinkel Asse, Steenweg 62
  • Openbare bibliotheek Asse, Huinegem 2
  • Gemeentehuis Asse, Gemeenteplein 1

Boek over Romeinse handelsnederzettingen in Vlaams-Brabant

De provincie zet met deze wedstrijd de nieuwe publicatie ‘Tussen stad en platteland. De Romeinse vici in Vlaams-Brabant’ in de kijker.

Dit boek gaat over de Gallo-Romeinse handelsnederzettingen in onze provincie, zijnde Asse, maar ook Zemst (Elewijt), Kester (Gooik) en Tienen.

In deze publicatie verzamelen onderzoekers, in opdracht van de provincie Vlaams-Brabant, voor het eerst alle beschikbare informatie over deze handelscentra.

De lezer krijgt een heldere kijk op het dagelijks leven van onze Gallo-Romeinse voorouders. Er wordt aandacht besteed aan hun ruimtelijke ordening, de ambachtelijke bedrijvigheid, de handel, religie, begrafenisrituelen, voedsel en de bereiding ervan.

Dit boek kwam tot stand door een samenwerking tussen het agentschap Onroerend Erfgoed en de provincie Vlaams-Brabant en is voor 20 euro te koop via www.vlaamsbrabant.be/vici.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk