Delhaize opent nieuwe stapelplaats DC Fresh 3 (+ video)

In Zellik mocht Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) donderdag met een duw op de knop het nieuwe distributiecentrum DC Fresh 3 van Delhaize officieel opstarten. Het gaat om een technologisch hoogstandje van 50 miljoen euro.

Delhaize, dat dit jaar precies 50 jaar in de industriezone Broekooi is gevestigd, had de opening al voor december gepland, maar de dood van Nelson Mandela gooide de agenda overhoop.

Het nieuwe gebouw creëert voor Delhaize een extra oppervlakte van bijna 12.000 m² gekoelde opslagruimte voor verse producten. Het sluit aan bij de bestaande stapelplaats DC Fresh 2. De bouw startte eind 2011. De stapelplaats draait proef sinds december en zal op volle capaciteit draaien vanaf maart.

Globaal gaat het voor Delhaize niet om een uitbreiding, maar om een verschuiving en een optimalisering. Delhaize maakt in de nieuwbouw gebruik van een volledig geautomatiseerd Duits systeem van de nieuwste generatie – ATS van Witron – dat de bestellingen automatisch klaarmaakt.

De vrachtwagens worden bovendien 20 tot 30 procent efficiënter geladen, zodat het aantal voertuigbewegingen van en naar de Broekooi eerder zal afnemen dan toenemen.

Sneller en efficiënter bevoorraden

‘De uitbreiding van het winkelnetwerk gebeurt vandaag vooral via de kleinere winkelformules zoals Proxy Delhaizes en Shop & Go’, zegt Dirk Van den Berghe, CEO van Delhaize België.

‘Deze winkels werken met kleinere volumes en bestellingen. Deze nieuwste installatie kan dit type winkels sneller en efficiënter bevoorraden met ultraverse producten.’

De komst van DC Fresh 3, met een constante temperatuur van 2 graden, creëert geen bijkomende arbeidsplaatsen. ‘Het verouderde A-gebouw wordt verlaten. Een zestigtal arbeiders verschuift intern naar de nieuwe stapelplaats’, zegt Jef Kempenaers, vice-president logistiek bij Delhaize.

‘We hebben nog niet beslist wat de toekomst wordt van het A-gebouw. Dat ligt ter studie.’

Ruim 90 procent van de distributie van Delhaize gebeurt vanuit Zellik, samen zowat 1.400 leveringen per dag. Het distributiecentrum is met 1.700 arbeidsplaatsen de grootste werkgever in Asse.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk