Steun voor nieuwe visie op sociaal wonen in Asse

De Assese meerderheid steunt de vraag van oppositieraadslid Johan De Rop (N-VA) om binnen de sociale woonmaatschappij Providentia te pleiten voor een andere visie op het sociaal wonen in Asse.

Volgens De Rop concentreert Providentia zich te veel op grote sociale woonprojecten.

Als die in bestaande wijken of woonkernen worden ingeplant, zorgt dat vaak voor spanningen en een extra belasting voor de wijk.

De Rop noemt recente grote projecten in de Heilig Hartlaan en de Krokegemseweg als voorbeelden.

Hij vindt dat Providentia zich in Asse beter zou concentreren op de leegstand en verloedering, zoals langs de N9.

Schepen Micheline De Mol (CD&V) is bereid bij Providentia een nieuwe toekomstvisie aan te kaarten. ‘Maar bestaande projecten blijven bestaande projecten’, vindt De Mol.

‘Op Vlaams niveau bekijken’

Hoewel het voorstel van De Rop steun vindt, is het enthousiasme voor een andere visie ook niet overdreven groot.

Burgemeester Koen Van Elsen (CD&V) wijst er op dat Asse nooit zijn sociaal objectief kan verwezenlijken als Providentia dat huis per huis zou moeten doen. ‘Nieuwe projecten houden bovendien al veel meer rekening met voldoende groenvoorziening en investeringen in alternatieve vormen van wonen’, aldus Van Elsen.

Schepen Geert Heyvaert (CD&V) stelt dat de problematiek eerder op Vlaams niveau moet worden bekeken, ‘want woonmaatschappijen hebben weinig of geen ruimte om kleinschaliger te werken’.

Veel raadsleden vonden dan weer dat De Rop mensen stigmatiseert door de sociale wijken ‘getto’s’ te noemen.

‘Bovendien zou men de bewoning langs de N9 eerder moeten afbouwen omdat wonen langs de N9 ongezond is’, vindt Edward Van Keer (Groen).

BANNER ASSE

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk