Nieuw doortrekkersterrein pas in 2015 klaar

Het geplande doortrekkersterrein voor woonwagenbewoners in het Pivo-domein in Relegem (Asse) komt er pas tegen 2015. Het is wel de bedoeling de werkzaamheden in 2014 van start gaan. Dat antwoordde gedeputeerde Luc Robijns (Groen) op een vraag van provincieraadslid Jan Laeremans (Vlaams Belang).

Afgelopen zomer kregen onder meer Meise en Grimbergen te maken met zigeunergroepen die onaangekondigd neerstrijken. Zo werden in juli en augustus het domein van Koninklijke Schenking in Strombeek-Bever, de carpoolparking in Meise en parking C in Grimbergen bezet. Daarbij sneuvelden soms ook omheiningen en werd veel vuilnis achtergelaten.

Nood aan coördinatie

‚ÄėElke gemeente probeert het probleem op haar eigen manier aan te pakken, maar mist soms kennis van zaken en er wordt niet altijd doortastend en consequent opgetreden. Daar maken dergelijke groepen dankbaar gebruik van. Er is minstens nood aan een geco√∂rdineerd plan van aanpak‚Äô, stelt Laeremans.

Het doortrekkersterrein in Huizingen bleek door een elektriciteitspanne gesloten tussen 1 juli en 4 augustus, vanaf 5 augustus waren er 15 staanplaatsen vrij.

Volgens de deputatie bemiddelde de provincie in Zemst en gaf ze advies aan Grimbergen en Meise.

Haren leeg

Ook het doortrekkersterrein van Haren (Brussel), met 25 staanplaatsen, dat 800.000 euro heeft gekost en eind 2011 werd geopend, staat al anderhalf jaar leeg.

Gedeputeerde Robijns antwoordde dat er eind augustus een overlegvergadering plaatsvond over deze problematiek en er eind september nog een overleg is gepland.

Grotere pleisterplaatsen

Volgens gouverneur De Witte is er nood aan grotere pleisterplaatsen, waar dergelijke grote groepen een tijdje kunnen verblijven.

De provincie stelt aan de gemeenten ook een handleiding ter beschikking over hoe ze best omspringen met doortrekkende zigeunergroepen.

Topartikels bij Goeiedag.be