OCMW dieper in het rood

Het OCMW van Asse vraagt 250.000 euro extra toelage aan de gemeente voor dit jaar. De gemeentelijke bijdrage was voor 2013 al gestegen van 3,54 miljoen euro (in 2012) naar 3,88 miljoen euro. De extra toelage is nodig wil het OCMW cashproblemen vermijden.

Belangrijkste reden is dat het OCMW vanaf dit jaar elk jaar 700.980 euro moet afbetalen voor het nieuwe woonzorgcentrum Hingeheem, een cijfer dat het OCMW eind vorig jaar nog niet kende. Daarvan is 395.000 euro toe te schrijven aan een bijkomende lening voor het woonzorgcentrum.

Het OCMW zet niettemin ook het mes in een flink aantal werkingskosten, goed voor een geraamde besparing van 268.000 euro. Vier personeelsleden die met pensioen gingen, ontslag namen of ontslag kregen werden niet vervangen. Het gaat onder meer om drie mensen in de keuken. Ook de dagopvang, die de helft onder de verwachtingen blijft, doet het met minder mensen.

Rusthuis duurder

Voorts wordt de klusjesdienst afgebouwd en, zoals al eerder werd bericht, wordt flink gesnoeid in de mantelzorgbijdrage. Het aantal huurwoningen werd afgebouwd naar nog een twintigtal en het woonzorgcentrum maakt geen gebruik meer van interims. Ook het aantal jobstudenten werd verminderd.

Vanaf 1 november stijgt de dagprijs van Hingeheem naar 56,46 euro. Het gaat om de derde prijsverhoging die het woonzorgcentrum stapsgewijs mocht doorvoeren.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk