Doorbraak in aanleg dorp Hekelgem nu er toch plots plaats is voor busparking

De plannen voor de heraanleg van het dorpscentrum Hekelgem komen in een stroomversnelling nu het gemeentebestuur en het schoolbestuur van Sint-Vincentius een akkoord vonden voor grondafstand. De omgevingsvergunning wordt eerstdaags aangevraagd.

Vlak voor de zomer werden de plannen voor de herinrichting van het dorpscentrum van Hekelgem voorgesteld tijdens een druk bijgewoonde commissie Openbare Werken. De Bellestraat zal binnenkort een complete herinrichting krijgen tussen de Buikouterbaan en het kruispunt met de Kerkstraat en de Fosselstraat. Al moesten er toen ook nog enkele knopen doorgehakt worden. Zo wenste de Sint-Vincentiusschool een busparking in de buurt van de school waar de kinderen veilig konden in- en uitstappen van de schoolbus.

“Maar om ter hoogte van de Sint-Vincentiusschool een fietspad te kunnen aanleggen en te voorzien in een voetpad samen met de inrichting van een autobusparking ten behoeve van de school, was er onvoldoende ruimte”, klinkt het bij het gemeentebestuur. Eerdere onderhandelingen tussen het school- en gemeentebestuur mislukten, waardoor het lang niet duidelijk was waar de busparking zou komen.

“Op het overleg van 5 september werd nu toch ingestemd met een grondafstand voor de uitvoering van de geplande werken. De procedure voor deze grondafstand wordt momenteel ingezet”, laat het gemeentebestuur weten. Zo kan het fietspad vanuit de Bellestraat doorgetrokken worden tot voorbij de school en zal het aansluiten op de recent aangelegde fietssuggestiestroken in de Fosselstraat. 

De verkeerslichten aan de school worden verplaatst zodanig dat er een oversteekplaats komt voor zowel het woonzorgcentrum als de school zelf. De busparkeerplaats voor de school zal bij gebruik onder toezicht staan van het personeel of vrijwilligers van de school om fietsers en voetgangers te begeleiden. Het gemeentebestuur onderzoekt nog of hier ook een zoen- en vroemzone ingericht kan worden.

Het gemeentebestuur wil nu de omgevingsvergunning voor deze werken eerstdaags indienen. De voorbereidende werken door de nutsmaatschappijen worden zoals gepland uitgevoerd in de maand januari 2024.
Op zijn Facebookpagina reageert oppositieraadslid Stijn Stassijns (N-VA) over de respectloze aanpak van het gemeentebestuur. “Morgen (dinsdag) stel ik de vraag op de gemeenteraad of dit dossier nog steeds muurvast zit. Zoals wel meer gebeurt, heeft het bestuur nog voor de gemeenteraad gecommuniceerd over het onderwerp van onze vraag.”

Topartikels editie Ninove-Dender