Minister Sven Gatz (Open VLD) trekt stekker uit Goeiedag Radio in onze regio

Vorige week raakte bekend dat Goeiedag Radio geen radio erkenning meer krijgt voor onze regio. Dit betekent niet meer of niet minder dan dat Goeiedag Radio op 31 december in Brabant uit de ether gaat. In Aalst haalde Stadsradio Goeiedag wel nog een erkenning binnen.

Het was minister van cultuur Sven Gatz (VLD) die een grote reorganisatie van het radiolandschap uittekende. Het radiolandschap zou voortaan bestaan uit de bekende nationale zenders, 4 semi-landelijke netwerkradio’s aangevuld met een sterk verminderd aantal lokale radiostations. Voor de erkenning van de grote nationale radio omroepen waren er geen problemen maar bij de toekenning van de 4 netwerken liep het al grondig fout.

Momenteel lopen er maar liefst 11 procedures voor de raad van state. Sinds vorige week vrijdag zijn ook de lokale radiofrequenties bekend. In onze regio was deze uitslag op zijn minst verrassend te noemen. Goeiedag verliest haar 3 radiofrequenties. Er werd nochtans een zeer uitgebreid erkenningsdossier ingediend. De radiolicentie in Opwijk ging verrassend naar Family Radio Joy FM, een dossier uit het niets zonder enige radio ervaring. Maar ook in Asse en het Pajottenland verliest Goeiedag zijn lokale radiovergunningen. Deze beide frequenties werden toegewezen aan een vzw van Rudy De Saedeleir (City Music). Met deze beslissing maakt Minister Gatz een einde aan het Goeiedag radioverhaal met een grote lokale verbondenheid en meerwaarde voor de regio.

In de plaats komen muziek radio’s met geen enkel lokale binding. Een gemiste kans en kaakslag voor de vele medewerkers. Maar het grootste slachtoffer is het verenigingsleven. Wat allicht niet het uitgangspunt kan geweest zijn van het nieuwe plan van de Minister. De klap komt des temeer aan daar het erkenningsdossier van Goeiedag uitmuntende punten scoorde op content, inhoud, diversiteit en lokale binding. Het verliest zijn vergunning volgens de resultaten op basis van het financieel plan. Wat nochtans op basis van een kerngezonde balans was gebaseerd zonder 1 euro vreemd kapitaal en volledig schuldenvrij.

Goeiedag investeerde de afgelopen jaren nog zeer fors in het radioverhaal. Goeiedag bekijkt momenteel dan ook de mogelijkheden om de beslissing aan te vechten en overweegt zelfs om naar de raad van state te stappen. Uiteraard blijft het Goeiedag magazine verder inzetten op een sterke lokale aanwezigheid in onze regio. Vanaf januari zal het magazine ook in Pepingen, Herne, Bever en Galmaarden driewekelijks verschijnen.

Topartikels bij Goeiedag.be