Dag van de landbouw bij Joris en Lien

Naast de eeuwenoude abdijhoeve Hof te Kartelo (ook wel Verbrand Hof genoemd) staat het ultramoderne melkveebedrijf van Joris en Lien Van den Eynde-De Kinder dat je zondag kan bezoeken. De Dag van de Landbouw is immers de ideale gelegenheid om dit pareltje van techniek en technologie te komen bekijken.

Asse MELVEEBEDRIJF VAN DEN EYNDE DE KINDER 3Joris en Lien houden er zo’n 140 melkkoeien die door twee robots gemolken worden. De koeien bepalen zelf (24 uur op 24) wanneer dit gebeurt, al worden ze gelokt door wat extra krachtvoer. Elke koe draagt een halsband met een transponder zodat elke koe individueel door de computer in het oog wordt gehouden. Meer zelfs, elke speen van elke koe wordt gemonitord. Zo wordt de kwaliteit van de melk bewaakt en wordt de gezondheidstoestand van de dieren constant gescreend, o.m. door de herkauwactiviteit van elke koe te meten. Een staaltje van moderne technologie in een bedrijf dat op 1 augustus vorig jaar in gebruik werd genomen.

Mest wordt elektriciteit

Maar er is meer: de 140 koeien en de 100 kalveren van Joris en Lien produceren dagelijks zo’n 6000 liter vloeibaar mest. Die wordt naar een mestvergister gepompt waar methaangas wordt geproduceerd. Dat methaangas drijft een generator aan die elektriciteit voor het bedrijf produceert. Met de extra warmte wordt bovendien water verwarmd dat gebruikt wordt om bijvoorbeeld de koeltanks te reinigen. De runderstal is dus volledig energie neutraal want er moet geen extra elektriciteit worden binnengehaald. Zonnepanelen en een warmtepomp zorgen voor elektriciteit voor de gezinswoning van Joris en Lien en hun dochters Nore, Fenna en Lucie.

Asse MELVEEBEDRIJF VAN DEN EYNDE DE KINDER 2Dat alles kan je op zondag 17 september gaan bekijken en bewonderen. Je vindt het bedrijf in de buurt van het Kartelobos aan de Koereit, op het grensgebied tussen Asse, Opwijk en Merchtem. Zondag is er kinderanimatie, er zijn hapjes en drankjes, rondleidingen voor kinderen en volwassenen, een springkasteel en een stropiramide. Karin Van den Eynde, zus van Joris en lerares chemie, geeft deskundige uitleg over het vergistingsproces.

Dag van de Landbouw, zondag 17 september van 10 tot 18 uur, Koereit 11, Asse

Topartikels bij Goeiedag.be