Afscheid van Armand De Geyseleer (74)

In het OLV Ziekenhuis in Aalst overleed gisteren Armand De Geyseleer, oud-gemeenteraadslid voor Open VLD en een geliefd figuur in Hekelgem. Hij werd 74.

Armand De Geyseleer was een gekend dakwerker, een actief jager en voorzitter van de wielerclub De Hoekskensvrienden toen hij in 2000 door toenmalig burgemeester Leo Guns werd aangetrokken om de Affligemse VLD-lijst te versterken. Hij werd onmiddellijk verkozen en bleef in de gemeenteraad tot eind 2012.

Als volkse zelfstandige met een positief ingesteld karakter kostte het hem weinig moeite om verkozen te raken. Zijn tante Hilda was de uitbaatster van het populaire café Den Bert, tegenover de kerk van Hekelgem, en zijn zus Magda, enkele jaren geleden overleden, was de privésecretaresse van Guy Verhofstadt, waardoor hij zelfs een rechtstreekse lijn had met de toenmalige VLD-top.

Als een pur sang natuurmens focuste Armand politiek vooral op de milieuproblematiek. Zo was hij een groot voortrekker van het Gnop-gebied op de grens van Hekelgem en Essene, een natuurgebied van 60 hectare met enorm versnipperde eigendommen. Hij regelde tal van aankopen en trok mee de kar voor de (her)aanleg van de vele wandelwegen in het gebied, om het zo beter te ontsluiten voor wandelaars en natuurliefhebbers. Hij voerde ook actief strijd tegen sluikstorters.

Armand De GeyseleerIn 2002 kreeg De Geyseleer een zware opdoffer te verwerken toen zijn houtzagerij aan de Houthulst volledig in de vlammen opging. In 2005 kreeg hij de Afflgemse trofee Sportpersoonlijkheid (foto rechts) als stichter en jarenlang voorzitter bij wielertoeristenclub De Hoekskensvrienden en als toenmalig ondervoorzitter bij de Verenigde Affligemse Wielerclubs.

In de erg turbulente periode na de verkiezingen van 2006, toen vijf van de negen verkozenen op de lijst van burgemeester Guns zich van hem afscheurden, bleef De Geyseleer trouw aan Guns. Maar ook in de oppositie bleef hij constructief. In 2012 liet hij zijn plaats op de liberale lijst aan zijn kleindochter Jasmien De Geyseleer, maar zij raakte niet verkozen.

De voorbije jaren sukkelde Armand met zijn gezondheid, maar de laatste maanden was hij toch weer regelmatig als toeschouwer aanwezig op de gemeenteraad.

“Armand was een rechtvaardig man, iemand met een goed hart. Het doet pijn afscheid te moeten nemen van hem”, reageert oud-burgemeester Leo Guns (Open VLD). “Armand was iemand die oordeelde na het slapen gaan. Hij dacht na en zei het ook als het niet goed was. Ik had hem graag als schepen gehad, maar daarvoor haalde hij net niet genoeg stemmen. Zelfs in zijn beroep als dakwerker toonde hij zijn goed hart. Hij hing dat niet aan de klok, maar herstelde meermaals daken bij mensen die het niet konden betalen. Toen hij in het ziekenhuis lag heb ik hem nog vaak bezocht en er was lang hoop dat hij weer beter zou worden. Helaas heeft hij het niet gehaald.”

De begrafenisplechtigheid heeft plaats op vrijdag 7 oktober om 10 uur in de Sint-Michielskerk van Hekelgem.