Gidsen en Rode Kruis in oud-gemeentehuis Hekelgem

Het leegstaande oud-gemeentehuis van Hekelgem wordt gerenoveerd en zal ter beschikking worden gesteld van het Rode Kruis van Affligem en de Affligemse Gidsen. Affligem knapt het gebouw uit 1892 op met eigen middelen en mensen.

Het oud-gemeentehuis van Hekelgem staat leeg sinds de bibliotheek van Affligem drie jaar geleden haar intrek kon nemen in een nieuwbouw op de Bellekouter.

De oude gemeenteschool achter het gebouw wordt gebruikt door de Academie August De Boeck waarvan de gebouwen het voorbije jaar al grondig werden opgeknapt door de eigen werklieden. Ook de drie achterste lokalen van het oud-gemeentehuis kwamen ter beschikking van de toezichter en de administratie van de academie.

Blijven er dus nog zes lokalen, twee grotere en vier kleine, die dreigen te verkommeren.

“We willen vermijden dat het gebouw verder aftakelt door leegstand”, zegt burgemeester Walter De Donder (LB). “Er is na een bevraging een consensus om de lokalen toe te wijzen aan de Affligemse Gidsen en het Rode Kruis Affligem. Onze zeer actieve gidsen hebben nog geen eigen lokalen, maar hebben daar wel nood aan, terwijl het Rode Kruis momenteel de verdieping boven het jeugdhuis Avilo gebruikt, maar dat is in erg slechte staat.”

Beide verenigingen zijn het eens over een onderlinge verdeling. Het Rode Kruis neemt de lokalen beneden in omdat die veel met materiaal moeten zeulen, de Gidsen krijgen de lokalen boven, plus één ruimte beneden om bezoekers te ontvangen in een kleine exporuimte. De verenigingen moeten nu zelf hun praktische wensen naar inrichting op een rijtje zetten.

Werkleider Hedwig De Bisschop lijstte intussen alle mankementen op aan het oud-gemeentehuis. De structuur is nog zeer stevig en ook het dak is nog maar tien jaar geleden vernieuwd.

Vooral het bijgebouw aan de oostkant heeft veel last van vochtinsijpeling. Voorts zijn in alle lokalen de muren, de afwerking en de elektriciteit aan een grondige vernieuwing toe. Affligem voorziet 65.000 euro voor de aankoop van materiaal.

“Dat is enkel een richtbedrag. Als blijkt dat het duurder uitvalt, dan is dat maar zo. Het belangrijkste is dat dit gebouw weer toonbaar wordt”, aldus De Donder. De renovatiewerken nemen wellicht een half jaar in beslag, ook omdat de werklieden niet continu in het gebouw kunnen worden ingezet.

Het oud-gemeentehuis van Hekelgem is niet beschermd, maar heeft voor veel Hekelgemnaren nog een grote sentimentele waarde. Tussen 1892 en 1976 werden in dit gebouw vaak heroïsche debatten gehouden tussen de Varkens (katholieken) en de Smeerders (liberalen), de twee grote dorpspartijen.

Ook de renovatie van de bovenverdieping van Avilo komt daarna aan de beurt, goed voor 50.000 euro. De jeugdraad opteerde om daar een vergaderruimte van te maken.