Toontje blijft scoren, maar zijn varkentje niet meer

Het varkensvlees zit al een tijdje in een dipje en dat valt ook steeds meer op tijdens de jaarlijkse folkloristische verkoop van de offergaven tijdens ‘Toontjeskermis’, de Sint-Antoniusviering in Essene, een traditie die al dateert uit de 15de eeuw en die de Sint-Antoniusgilde 48 jaar geleden opnieuw tot leven bracht.

Voor de varkenskoppen, goed om kipkap van te maken, werd nog amper vijftien euro geboden. EMI-man Karel Marmitte, dochter Tatjana en zoon Branco (zie fotospecial onderaan) lieten het niet aan hun hart komen.

Het levend biggetje dat ieder jaar wordt aangeboden door de Open VLD-mandatarissen van Essene werd dit keer al voor vijftig euro verkocht. Geert Timmermans uit Strijtem zorgt voor de nieuwe thuis van het big.

Een hesp van 5,7 kg daarentegen haalde wel nog vlot 110 euro. Een bak Affligemse trappist werd verkocht voor 100 euro. Een succesnummer waren de grote boerenbroden met vlaai, die vlot verkocht raakten aan 30 tot 40 euro. En voor een lampje in de geelblauwe kleuren van EMI Essene werd 35 euro geboden.

De Sint-Antoniusgilde gebruikt de fondsen onder meer om om de kapelletjes in Essene te onderhouden.