Politieassociatie smaakt naar meer samenwerking

Federaal minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) woonde vanmiddag in Asse een vergadering bij van de politieassociatie Centrum (Pace), dat is de samenwerking tussen de politiezones Amow (Asse, Merchtem, Opwijk en Wemmel), Tarl (Ternat, Affligem, Roosdaal en Liedekerke) en Dilbeek.

Deze samenwerking is nu een jaar in werking en de burgemeesters en korpschefs maakten een evaluatie van de (proef)projecten die intussen werden opgestart.

Zo is er ’s nachts en in de weekends een gemeenschappelijke wachtdienst voor de officieren van wacht, de recherche en de slachtofferbejegening. Er kwam ook Ă©Ă©n cellenbeheer voor de drie zones en de diensten Intern Toezicht en ICT werden samengevoegd. Een en ander zorgt voor een efficiĂ«nter beheer van de kosten en een verlaging van de werkdruk.

‘Laat het duidelijk zijn: de politieassociatie is geen mirakeloplossing, maar biedt wel heel wat voordelen, zegt Willy Segers (N-VA), burgemeester van Dilbeek.

‘De toenemende criminaliteitsdruk vanuit Brussel op onze gemeenten in de Rand is nu eenmaal een feit. Vooral bij de verschillende recherchediensten merken we die steeds zwaardere werkdruk. Deze samenwerking helpt om dat allemaal enigszins beheersbaar te houden en meer mensen in te schakelen voor taken waarvoor vroeger weinig of geen tijd was.’

Minister Jambon is bereid om, naast het aanmoedigen van fusies tussen politiezones, ook de samenwerking binnen een politieassociatie federaal te ondersteunen.

‘Volgend jaar lanceren we iPolice, eenzelfde ICT-platform voor alle lokale politiezones’, zegt Jambon. ‘Voorts geven we wetenschappelijke ondersteuning, ook al is een politieassociatie eerder een kwestie van buikgevoel en bestaat er niet echt een passe-partout.’

‘Het kerntakendebat tussen de lokale en federale politie is nog volop bezig, maar ik zie zeker mogelijkheden om op termijn bepaalde budgetten die nu nog naar de lokale politie gaan te verschuiven naar politieassociaties’, aldus de minister.

Topartikels bij Goeiedag.be