Affligem plaatst milieuvriendelijke hondentoiletten

In Affligem worden deze week op vijf plaatsen ondergrondse hondentoiletten geplaatst.

Het gaat om een Nederlands systeem dat voor het eerst in ons land wordt toegepast. De roestvast-stalen hondentoiletten worden verbonden met een septische put van 900 liter die aangesloten is op de riolering. Ze zijn dus zo goed als onderhoudsvrij en milieuvriendelijk.

‚ÄėHondenpoep is al jaren een van de grootste ergernissen van de mensen‚Äô, zegt Bert De Roeck (N-VA), schepen van milieu. ‚ÄėDe vaak weerkerende probleemlocaties in de gemeente zijn voldoende gekend. Ik heb lang gezocht naar een ideale oplossing en vond de mosterd uiteindelijk bij het Nederlandse bedrijf Gepp, dat dit systeem al plaatste in gemeenten als Leeuwarden. Met succes, zo blijkt.‚Äô

In Teralfene worden de hondentoletten geplaatst op het kruispunt van de Rozenlaan met de Tulpenlaan en in de Denderweg. In Hekelgem komt er eentje in De Mattein en in Essene worden er twee neergepoot in de wijken Pelink en Bocht.

De kostprijs van de investering bedraagt 8.000 euro. Hondenbaasjes moeten voor deze toiletten wel afbreekbare hondenpoepzakjes gebruiken. Deze zullen vanaf volgende week verkrijgbaar zijn bij een tiental handelaars, dierenartsen en hondensalons.

De inwoners van de betrokken wijken worden ge√Įnformeerd met een flyer.

Affligem zal voortaan wel strenger optreden tegen overtreders. Wie de hondenpoep niet opkuist, riskeert een GAS-boete van 250 euro.

BPRDS15174