Regio (beperkt) plat door staking

De aangekondigde staking in Brussel en de provincies Vlaams- en Waals-Brabant legt de hele regio plat. Er is nauwelijks openbaar vervoer. Op de luchthaven in Zaventem zijn bijna de helft van de vluchten geschrapt of uitgeweken en verschillende knooppunten op toegangswegen tot bedrijvenzones zijn bezet.

Gisteravond omstreeks 22 uur werd de stakingsactie ingezet bij de NMBS. Het treinverkeer van en naar Brussel viel stil. Het Centraal Station ging helemaal dicht en blijft dat nog tot 22 uur vanavond. In Brussel ligt het openbaar vervoer (bus, tram en metro) nagenoeg helemaal stil. Op sommige grote toegangswegen proberen stakerspiketten het verkeer te ‘filteren’.

Door het uitvallen van het openbaar vervoer hebben vele werkwilligen dan maar de wagen genomen. Het resultaat laat zich raden: langere files en grotere wachttijden.

In Vilvoorde werd het ronde punt dat toegang geeft tot de Medialaan (met o.m. de VTM-gebouwen) bezet. Ook de toegang tot Brucargo is geblokkeerd door stakerspiketten.

In Asse staat een stakingspiket aan het gemeentehuis. Werkwilligen worden echter niet tegengehouden. Bij de gemeente Asse is het grootste deel van het personeel overigens gewoon aan het werk.

De Lijn

De Lijn meldt dat op de as Brussel-Aalst enkele ritten op lijn 212 uitrijden. Het openbaar vervoer in het zuiden van de provincie ligt volledig lam. Nauwelijks 5% van de bussen rijdt nog.

In de regio Grimbergen rijden 1 op 2 ritten van de lijnen 284 (Mechelen – Boortmeerbeek – Leuven) en 285 (Mechelen – Kampenhout – Leuven).

De 5 belbussen (700, 703, 720, 721 en 748) zijn allemaal uit gereden. Er is een beperkt aanbod vanuit Brussel richting het noorden, meer bepaald op de lijnen naar Puurs en Keerbergen. De overige lijnen in deze regio rijden niet.

Weinig stakers in privé-sector

In de privé-sector wordt in Halle-Vilvoorde maar weinig gestaakt. In de industriezone Broekooi in Asse is de toegang versperd door een stakingspiket. Op het verdeelcentrum van Delhaize na zijn de meeste bedrijven echter wel aan het werk, zij het met het ongemak dat leveranciers niet ter plaatse geraken. De politie houdt toezicht.

Ook de winkel van Delhaize op de Brusselsesteenweg in Asse is gesloten, al is het winkelpersoneel in Asse gewoon aanwezig. Enkel de toegang tot de winkel wordt afgesloten door een piket van de socialistische vakbond.

Afval wordt toch opgehaald

De ophaaldiensten van Haviland zijn deze morgen uitgereden. De inwoners van de gemeenten Asse, Beersel, Gooik en Grimbergen zullen voor gft en restafafval geen hinder ondervinden van de regionale stakingsdag. In deze gemeenten worden de bovenvermelde fracties netjes opgehaald.

Wat pmd, papier en karton betreft is er vandaag geen personeel beschikbaar om de ophaalrondes te verzorgen in de gemeenten Asse, Gooik en Ternat. Haviland verzekert dat deze gemeenten voor de niet opgehaalde fracties op woensdag 10 december zullen bediend worden.

Topartikels bij Goeiedag.be