Thuisopvang zieke kinderen nog in tien gemeenten

De thuisopvang voor zieke kinderen van 3Wplus werkt vanaf volgend jaar nog voort in tien Pajotse gemeenten. Vijf gemeenten haken af.

3Wplus is een sociaal tewerkstellingsinitiatief in (hoofdzakelijk) het Pajottenland waarbij werkende ouders beroep kunnen doen op thuisopvang als hun kind door plotse ziekte niet naar de opvang of de school kan.

In 2013 werden op die manier 1.600 opvangdagen gepresteerd, verdeeld over 279 gezinnen en 367 kinderen.

Dat was al een terugval nadat de voorbije jaren Gooik, Opwijk en Wemmel afhaakten omwille van besparingen. Vanaf nieuwjaar trekken ook Meise, Merchtem, Roosdaal en Ternat de stekker eruit, Affligem stopt het aanbod per 1 april 2015.

Een en ander betekent dat de thuisopvang nog enkel kan worden gevraagd in Asse, Beersel, Bever, Dilbeek, Galmaarden, Halle, Herne, Lennik, Liedekerke en Pepingen.

Om het tewerkstellingsproject te redden en de nog resterende gemeenten niet met een hogere kostprijs op te zadelen, ging 3Wplus onderhandelen met de mutualiteiten. Ziekenfondsen bieden immers vaak ook dergelijke dienstverlening aan, reden waarom sommige gemeentebesturen de dienst overbodig achten.

Resultaat van de gesprekken is dat 3Wplus en Solidariteit voor het Gezin de handen in elkaar slaan. Solidariteit is een zorgbedrijf dat (onder meer) rechtstreeks werkt voor een aantal mutualiteiten. In de praktijk zullen ouders in de tien aangesloten gemeenten en die via hun ziekenfonds beroep kunnen doen op thuisopvang via Solidariteit, automatisch thuisopvang krijgen van 3Wplus.

Een ouder die voor 18.30 uur belt naar het nummer 0499-23.32.84, kan – afhankelijk van de beschikbaarheid – de volgende dag al een ervaren oppasser aan huis krijgen. Ook in het weekend of op feestdagen is er telefoonpermanentie. De opvang gebeurt enkel op werkdagen van 7 tot 19 uur met een maximum van 9 uur per dag.

Topartikels bij Goeiedag.be