Nieuw: Plukteam voor hoogstamfruitbomen

Het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei start met een plukteam om te vermijden dat al te veel fruit van de vele hoogstamfruitbomen in de streek verloren gaat.

Veel van die fruitbomen staan bij particulieren die te oud zijn om ze zelf te plukken of bij mensen die er geen tijd voor hebben.

Daarom wordt, in navolging van het snoeiteam voor wilgen, gestart met een vrijwilligerspoule plukkers.

Vrijwilligers komen je appels, peren, kersen en andere vruchten plukken en de oogst wordt netjes 50/50 verdeeld. Op die manier wordt minder voedsel verspild en krijgen boomgaarden meer waardering als landschapselement.

Enkel (hoogstam-) boomgaarden in het werkgebied Pajottenland-Zennevallei komen in aanmerking: Affligem, Beersel, Bever, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Liedekerke, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw en Ternat.

Kandidaat plukkers gezocht

Ook vrijwilligers voor het plukteam mogen zich aanbieden bij het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei. Als vrijwillig plukker bij particuliere eigenaars krijg je de helft van de oogst.

De plukkers krijgen een korte opleiding over fruitpluk zodat je veilig en efficiënt kan werken.

Koesterburen

Boomgaarden met hoogstamfruit zijn typisch voor het landschap van het Pajottenland en de zuidelijke Zennevallei. Vogels zoals de zanglijster kiezen hun zangpost in de hoge fruitbomen. Een steenuiltje huist in de holte van een oude boom.

De bloesems vormen een stuifmeelbron voor vele insecten. Afgevallen fruit trekt vogels, vlinders en kleine zoogdieren aan.

Alle info via www.pajot-zenne.be/plukteam