Ook vrije scholen in Asse sluiten om 15 uur

Ook de twee vestigingen van het Ascanusinstituut (Nieuwstraat en Terheide) en de Vrije Kleuterschool Asse (Gemeenteplein) eindigen vanaf september hun schooluren om 15 uur.

Het bestuur van de vrije scholen volgt daarmee de wijzigingen in de gemeentescholen in Asse, na de afschaffing van het middagtoezicht georganiseerd door de gemeente. Ook de vrije scholen korten dus hun middagpauze in tot één uur.

‘Wettelijk neemt elke leerkracht een half uur middagtoezicht voor zijn rekening: 15 minuten aan het einde van het ochtendblok en 15 minuten voor het begin van het middagblok. De overige 30 minuten zijn een extra dienst van de school aan de ouders’, aldus de scholen in een mededeling.

Volgens de directies is een uniforme naschoolse kinderopvang ook gewenst opdat de kinderen evenwaardig dezelfde sport- en ontspanningsactiviteiten kunnen volgen. De scholen garanderen, net als de gemeentescholen, ook gratis opvang en recreatie tot 15.30 uur.

‘Vanuit pedagogisch en educatief standpunt zijn wij als schoolteam van de Assese Vrije scholen ervan overtuigd dat een middagpauze van 1 uur en een gratis speelmoment van een half uur aan het einde van de schooldag een beter evenwicht zal bieden aan onze schoolgaande jeugd’, aldus de directies.

Vijverbeek wacht af

De gemeenschapsscholen van Vijverbeek hebben nog geen beslissing genomen. In deze scholen worden wel nog warme maaltijden aangeboden. Een ingekorte middagpauze ligt daarom praktisch moeilijk. 

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk