Affligem belast containers en kranen op openbare weg

Affligem voert een belasting in voor het plaatsen van containers en kranen op de openbare weg in functie van werken op privaat domein. De gemeenteraad keurde dinsdag de nieuwe belasting meerderheid tegen oppositie goed.

Volgens schepen van Financiën Bert De Roeck (N-VA) was Affligem zowat de laatste gemeente waar de openbare weg nog gratis kon worden ingenomen.

‘Het gaat toch jaarlijks om ongeveer vierhonderd besluiten. De administratieve last voor de politie is niet gering, plus gebeuren de aanvragen vaak pas op de laatste minuut’, aldus De Roeck.

‘Omdat het gratis was, zijn mensen ook niet geneigd om kranen of containers snel te verwijderen. De belasting moet de mensen net stimuleren om die dingen niet te lang in het straatbeeld te laten.’

De belasting bedraagt vijftien euro per dag. Als de openbare weg moet worden afgesloten, dan kost dat honderd euro voor de eerste dag plus vijftien euro voor elke daaropvolgende dag. Volgens De Roeck zijn dat ook elders gebruikelijke tarieven.

De aanvraag moet voortaan ook minstens vijf werkdagen vooraf gebeuren. Dat zal digitaal kunnen via de gemeentelijke website. De maatregel gaat wel pas in vanaf 1 september. Wie in Affligem van plan is een container te laten aanrukken voor afbraakwerken, kan dat dus nog een vijftal maanden gratis.

De oppositie stemde tegen de nieuwe belasting. Oppositieraadslid Tim Herzeel (Open VLD) stelde voor om de eerste vijf dagen gratis te houden en pas daarna een – desnoods iets hogere – belasting te heffen. Zijn voorstel vond geen gehoor bij de meerderheid.