“Hier trekken wij de kaart”: campagne wil contante betalers overtuigen om bankkaart te gebruiken

Burgers betalen tegenwoordig vooral met bankkaart aan de gemeentelijke loketten en die betaalwijze wil het gemeentebestuur van Grimbergen volop aanmoedigen. Meer nog: ook in de cafetaria van haar woonzorgcentrum (Ter Biest) en lokaal dienstencentrum (Ter Borre), bij haar toeristische dienst én in de bibliotheek zet de gemeente sterk in op digitaal betalen.

Schepen van Financiën Trui Olbrechts (CD&V): “Uit veiligheidsoverwegingen ontvangen we liever geen cashgeld. Daarom vragen we om zoveel mogelijk met bankkaart te betalen. Elke digitale betaling, hoe klein ook het bedrag, is gratis.”

Op de dienst Burgerzaken worden heel wat betalingen nog contant uitgevoerd. “Da’s ergens logisch, want veel producten blijven onder de 100 euro”, verduidelijkt Olbrechts. “Op zich is een betaling in cashgeld ook niet verboden, al moedigen we het gebruik van de bankkaart voor élke betaling aan.”

Bij de gemeentelijke diensten komen alle leeftijden over de vloer. De meerderheid is goed vertrouwd met cashloos betalen. Toch zijn er nog geregeld transacties met contant geld. Om ook die betalingen tot een minimum te herleiden, zet gemeente Grimbergen een sensibiliseringscampagne op. “Aan de hand van posters en stickers op onze betaalpunten willen we de burger aansporen om hun betaalkaart te gebruiken. Uiteraard tippen we dit ook al bij het maken van hun afspraak via ons e-loket”, geeft Olbrechts nog mee.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise