V-Dag

Vandaag is V-Day, verkiezingsdag. Vele hoderdduizenden hebben hun stem al uitgebracht. De anderen zullen volgen want de stemming is nog steeds verplicht. In lange rijen is het aanschuiven aan de kiesbureau’s. Voor zittende en aanstaande politici wordt het een dag van nagelbijten tot – zo rond  uur wordt algemeen verwacht – de eerste stembusuitslagen bekend zullen zijn.

Uiteraard zullen radio en TV zich concentreren op de grote kanonnen maar voor de lezers van Goeiedag is het belangrijker wie hun stad of gemeente bestuurt. Eerst raakt de samenstelling van de nieuwe gemeenteraden bekend, later volgt het nieuws over wie met wie een verbond aangaat, wie burgemeester wordt en wie de schepenen.

Als we de media mogen geloven zijn in 60 tot 70% van de gemeente op voorhand al bepaalde afspraken gemaakt maar het is uiteindelijk de kiezer die de kaarten deelt. Wordt het een soloslim, wie vraagt en wie gaat mee, wie moet tevreden zijn met miserie? Enkel jij, kiezer, beslist wie vanaf 1 januari zes jaar lang de gemeente of stad zal besturen. Kies wijs en in eer en geweten. Democratie is een té belangrijk goed om roekeloos mee om te springen.

Topartikels bij Goeiedag.be