Vogelgriep bij onze buren

Woensdag werd vogelgriep vastgesteld bij een hobbykweker in Lebbeke. Het gevolg hiervan is dat een algemene ophokplicht wordt ingevoerd. Kippen en ander pluimvee moeten opgehokt of met netten afgeschermd worden om te vermijden dat ze met wilde vogels in contact komen. Bovendien werd een schutskring van 3 km ingesteld.

Binnen die schutkring moet een inventaris van alle pluimvee gemaakt worden en ingediend bij het gemeentebestuur. Gelukkig voor onze regio strekt de schutkring zich uit ten westen van Lebbeke. Ze omvat (gedeelten van) de gemeenten Sint-Gillis-Dendermonde, Oudegem, Gijzegem, Wieze en Denderbelle. Het centrum – waar de vogelgroep werd vastgesteld – bevindt zich in Denderbelle. Opwijk, Asse en Aalst vallen dus net buiten de schutkring maar het pluimvee moet er toch opgehokt worden.

Vogelgriep is niet besmettelijk voor mensen en tast het vlees en de eieren van de kippen niet aan. Ze is wel dodelijk voor ander pluimvee.

Topartikels bij Goeiedag.be