Aalsterse schepen controleert verkiezingen in Gagaoeziƫ

Vlaams Parlementslid en Aalsters schepen Karim Van Overmeire (N-VA) vertrekt vandaag naar GagaoeziĆ«. Dat is een autonoom gebied binnen de Republiek Moldova, die zelf tussen RoemeniĆ« en OekraĆÆne geprangd ligt.

De Gagaoezen zijn een christelijk-orthodox volk dat Turks spreekt. Er bestaat in Gagaoeziƫ een sterke pro-Russische stroming die zich verzet tegen een verdere integratie in de Europese Unie.

Karim Van Overmeire vertrekt in opdracht van de Raad van Europa als waarnemer bij de verkiezingen zondag eerstkomend.

‘De spanningen tussen de pro-Europese en de pro-Russische stromingen hebben in dat deel van Europa al tot verschillende gewapende conflicten geleid’, zegt Van Overmeire.

‘Denk maar aan TransnistriĆ«, de Krim en nu ook Oost-OekraĆÆne. Het is belangrijk dat een nieuwe conflicthaard wordt vermeden en dat de mening van de lokale bevolking tot uitdrukking wordt gebracht bij verkiezingen die op een correcte manier verlopen (ā€˜free and fair electionsā€™).’

‘Als waarnemers kunnen wij onregelmatigheden registreren. Wij zijn ook een aanspreekpunt voor partijen of kandidaten die klachten hebben over de gang van zaken. Op basis van onze verslagen kan de internationale gemeenschap dan beslissen of er inderdaad sprake is geweest van eerlijke verkiezingen.’