Zennestad houdt financieel hoofd boven water: “30 euro voor elk kind van basisschool en bon van 15 euro per gezin”

De aangepaste meerjarenbegroting van Vilvoorde is goedgekeurd door de gemeenteraad. Ondanks de benarde financiële tijden gaan de geplande projecten door en er komt ook geen belastingverhoging. Nieuw is de 30 euro voor alle lagere schoolkinderen zodat ze mee kunnen op uitstap. Daarnaast krijgt elk gezin ook opnieuw een bon van 15 euro.

Volgens schepen van Financiën Jo De Ro (Open VLD) gaan alle geplande projecten door. “Dat gaat dan over de verdere vernieuwing van het stadscentrum, de nieuwe sporthal in Houtem en een nieuw kunstgrasveld in Domein Drie Fonteinen, maar ook de nieuwe of grondig vernieuwde scholen in Koningslo, Kassei en Houtem, de investeringen in de wijken, in fietssnelwegen en het energiezuiniger maken van stedelijke gebouwen.”

Waar andere gemeenten personeel ontslaat, zoekt Vilvoorde juist nieuwe collega’s. “Net als vorig jaar hebben we het licht op groen gezet om opnieuw zes voltijdse personeelsleden aan te werven. Door de constante groei van onze stad én het historisch laag aantal personeelsleden per 1.000 inwoners, is de druk op onze personeelsleden zeer hoog.”

Het stadsbestuur wil met een aantal kleine maatregelen de inwoners en handelaars helpen. “We trekken 271.000 euro uit om net als eind 2021 een bon van 15 euro aan alle gezinnen te schenken. Zo kunnen ze in een winkel of een horecazaak in onze stad dit bedrag gebruiken om zaken aan te kopen. De bonnen die niet gebruikt worden, worden als budget toegevoegd aan het budget voor de strijd tegen ‘lege brooddozen’ op scholen.”

Geld voor uitstappen

“In de scholen gaan we ook 30 euro per kleuter en leerling van het lager onderwijs voorzien voor uitstappen”, vult De Ro aan. “We kregen van scholen signalen dat ouders afhaken. Of het nu bosklassen zijn, een museumbezoek of een sportactiviteit buiten de school: voor ouders is het in deze tijden moeilijker geworden om de rekening daarvan te betalen. We willen helpen om deze uitstappen wel nog mogelijk te maken. Dit kost ons iets meer dan 150.000 euro.”

De meerjarenbegroting werd goedgekeurd met één tegenstem en vijf onthoudingen.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise