Zelfs officieel fandorp voor Rode Duivels komt er niet: amper 1.000 tickets verkocht voor ‘The Desert’ in Asiat Park

Dat de Duivelsgekte ver te zoeken is, is stilaan pijnlijk duidelijk aan het worden. In navolging van andere initiatieven is nu ook de Belgische voetbalbond zelf genoodzaakt om het officiële fandorp ‘The Desert’ in Vilvoorde te annuleren. Er is met amper 1.000 verkochte tickets gewoon te weinig belangstelling.

Het fandorp in heuse ‘Lawrence of Arabia’-stijl was gepland in het Asiat Park in Vilvoorde. Een week voor de eerste wedstrijd van de Rode Duivels op het wereldkampioenschap voetbal in Qatar trekt de KBVB echter de stekker uit het verhaal: The Desert wordt niet gebouwd. “We hebben veel minder tickets verkocht dan verhoopt en moeten vaststellen dat er op dit moment in vergelijking met andere jaren minder animo is voor evenementen met grote schermen”, zegt Manu Leroy. Per wedstrijd was er voor 5.600 fans plaats. In totaal werden slechts 1.000 tickets verkocht, wat dus neerkomt op amper 300 à 400 supporters per match. De KBVB zal alle fans die tickets hebben gekocht, terugbetalen.

De stad Vilvoorde reageert teleurgesteld. “Je voelde al een beetje aankomen door de annulaties op andere plaatsen”, zegt schepen van Feestelijkheden Moad El Boudaati (Vooruit). “De vibe rond het WK is er nog niet. Eerst werd gedacht dat de bekendmaking van de selectie de verkoop zou doen aanslaan maar dat blijkt niet het geval. Je kan misschien wachten tot de eerst WK-match maar dat is een groot risico. Als het dan toch tegenvalt, heb je al die investeringen gedaan. Er waren wel al voorbereidingen getroffen en er zullen wel kosten gemaakt zijn maar die zullen toch nog beperkt zijn. Het was voor ons een mooi visitekaartje geweest zo’n officieel WK-dorp maar het heeft niet mogen zijn.”

Waar zeker wel op groot scherm naar de Duivels kan gekeken worden is in de Kruitfabriek. Zij kunnen mogelijk garen spinnen bij de annulering in het Asiat Park. “Maar ik vind dit geen goed nieuws”, zegt uitbater Didier Cortois. “We zouden met onze stad het speerpunt geweest zijn van de Duivelsgekte en het is dus jammer dat dat wegvalt. Bij ons in De Kruitfabriek zal je de match op groot scherm kunnen volgen. Old school, zonder veel tierlantijntjes. Ik vrees dat het daar bij veel van die grotere initiatieven wat is misgelopen. Die kosten swingen al snel de pan uit terwijl dat eigenlijk allemaal niet nodig is. Als de Duivels een goeie match spelen is er sowieso sfeer en dan is de decor of de plaats waar je kijkt ondergeschikt.

In theorie kan in de zaal van De Kruitfabriek 500 man binnen. “Voor de eerste match is die al voor de helft volzet. Voor de tweede en derde match is er wel nog veel plek. We hebben berekend dat we nu al uit de kosten zijn. Het gaat dus zeker door. Maar los daarvan is het onmiskenbaar ook geen overrompeling. Je moest geen helderziende zijn om dat te voorspellen. Een WK in dit seizoen ligt moeilijk én het is crisis. Men onderschat soms hoe moeilijk de man in de straat het heeft.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise