‘Ode aan de broosheid’ in Vilvoordse straten: 2.000 kleurrijke veertjes opgehangen

Het huisvandeMens en de moreel consulent van het AZ Jan Portaels brengen samen een ‘ode aan de broosheid’ met een yarnbombing-actie en raamaffiches. Hiermee knopen ze aan bij de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid, die loopt van 1 tot 10 oktober.

We leven in bewogen en onzekere tijden. Oorlog, klimaatdreiging en coronagolven kruipen onder onze huid en doen ons beseffen dat we met zijn allen sterke maar ook broze mensen zijn. “Het is net dat fragiele dat ons met elkaar verbindt, zeker als we erover durven praten”, zegt Kathleen Verhelst, moreel consulente in het AZ Jan Portaels. “Onze broze kantjes houden ons zacht, bescheiden en menselijk. Ze zorgen er ook voor dat we ‘medemensen’ kunnen zijn, want dankzij onze eigen broosheid kunnen we ons gemakkelijker inleven in het kwetsbare van anderen.”

Met het huisvandeMens vond ze de geknipte partner voor een campagne rond broosheid. “Bij ons is al enkele jaren een groep ‘yarnbombers’ actief: ze haken samen kleurige objecten, meestal rond een bepaald thema, en fleuren daarmee het straatbeeld op”, zegt Christine Schneider van huisvandeMens. “Zo hingen ze tijdens de coronagolven duizenden hartjes op aan ziekenhuizen en zorginstellingen in de regio. Voor ‘Ode aan de broosheid’ werden ruim 2.000 kleurrijke veertjes gehaakt. Ze werden voor een groot deel gemaakt door creatieve Vilvoordenaars, maar na een oproep op Instagram, ook door mensen uit andere regio’s en zelf andere landen. Ze worden in een aantal straten en bij enkel zorginstellingen opgehangen.”

Voor deze campagne werden ook drie raamaffiches ontworpen: wie de campagne mee wil uitdragen kan een affiche met het veertjeslogo aan zijn raam hangen. Er is ook een affiche met ruimte om zelf een boodschap over broosheid te schrijven en tot slot is er voor de kinderen een affiche om in te kleuren. De affiches kunnen gedownload worden om zelf af te drukken via www.odeaandebroosheid.be. Gedrukte bladen kunnen afgehaald worden in het huisvandeMens, Frans Geldersstraat 23, 1800 Vilvoorde.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise