Opluchting bij actiegroep na nieuwe weigering vergunning gascentrale

Actiegroep Leefbare Noordrand reageert opgelucht op de beslissing van minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) om geen vergunning te geven voor de nieuwe gascentrale in Vilvoorde.

Vorige week vrijdag weigerde minister Demir al voor de tweede keer de omgevingsvergunning voor de bouw van een nieuwe gascentrale in Vilvoorde. Die centrale moest dienen om eventuele stroomtekorten in de toekomst op te vangen, maar volgens Demir gebruikt Engie niet de best beschikbare technieken.

Bij actiecomité Leefbare Noordrand juicht men de beslissing toe. “Na een strijd van bijna twee jaar zijn we opgelucht dat deze centrale geen onherstelbare schade zal veroorzaken aan ons klimaat, onze gezondheid en onze buurt”, zegt Bart Leeman van Leefbare Noordrand. “De huidige klimaat- en gascrisis maakt pijnlijk duidelijk dat het onverantwoord is om vandaag nog nieuwe fossiele gascentrales te bouwen, zeker omdat er betere – goedkopere en hernieuwbare – alternatieven voor handen zijn om de bevoorrading te verzekeren.”

Leefbare Noordrand roept ENGIE-Electrabel op om deze beslissing aan te grijpen om een koerswijziging in te zetten naar betaalbare en hernieuwbare energieproductie op de site in Vilvoorde. “De site is immers ideaal gelegen voor een project van windenergie. Met de vooropgestelde uitdiensttreding van de bestaande gascentrale in 2025 is het vandaag het moment om te investeren in windenergie die de beste garantie bieden voor betaalbare energie, gezonde lucht en een beter klimaat.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise