Stedelijk onderwijs wacht niet op subsidies: 213 CO2-meters waken over luchtkwaliteit in elke klas

Het stedelijk onderwijs van de stad Vilvoorde heeft niet op de subsidies van de Vlaamse Overheid gewacht om CO2-meters aan te kopen en te plaatsen in elk klaslokaal, refter en leraarskamer van haar scholen. In totaal helpen 213 CO2-meters leerkrachten en leerlingen om samen te waken over de luchtkwaliteit.

Met deze investering van bijna 19.000 euro wil het Stedelijk Onderwijs Vilvoorde (SOV) een belangrijke stap zetten in het bestrijden van de COVID-19-pandemie. “Het SOV zet al langer dan vandaag in op het belang van ventilatie”, zegt schepen van Onderwijs Jo De Ro (Open VLD). “Zo werden al bij de start van het schooljaar drie CO2-meters per school aangekocht die van klas naar klas verhuisden om zo aan te tonen wanneer de luchtkwaliteit slecht(er) werd.”

Nu heeft men dus nog 183 extra toestellen aangekocht zodat in elk klaslokaal, leraarskamer en refter een toestel aanwezig is. “Zo kan men binnen de zes basisscholen, de twee buitengewone scholen en beide stedelijke academies voor deeltijds kunstonderwijs beter zorgen voor gezonde lucht voor hun personeel en leerlingen. Al van bij de pandemie werd het belang van een goede ventilatie benadrukt door veel betrokken experts. Het beleid op Vlaams niveau volgde dat misschien wel inhoudelijk, maar het werd niet opgelegd, laat staan dat er middelen voor werden uitgetrokken. Nu blijkt duidelijk dat een goede ventilatie én het meten van de luchtkwaliteit wellicht veel efficiënter helpt tegen dit virus dan liters ontsmettingsalcohol gebruiken.”

Schepen De Ro ziet dan ook nog wel wat marge voor een beter beleid. “Als ventilatie en een gezonde klaslucht cruciaal zijn voor het bestrijden van virussen die via de lucht verspreid worden. En als je weet dat de concentratie en de prestaties van leerkrachten én leerlingen sterk lijden onder slechte luchtkwaliteit, dan kan ik alleen maar aandringen op budgetten vanuit de Vlaamse regering om scholen op dat vlak te verbeteren. Wachten tot alle scholen vernieuwd zijn, duurt te lang.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise