Schuilkelders uit Tweede Wereldoorlog blootgelegd bij werken

Opmerkelijke archeologische vondst bij de grote werken aan het Rooseveltplein in Vilvoorde. Daar zijn ondergrondse gangen blootgelegd. Het blijkt te gaan om openbare schuilkelders die gegraven werden net voor de Tweede Wereldoorlog.

Het gaat om een toevalsvondst op de hoek van de Franklin Rooseveltlaan en de Mechelsesteenweg tijdens de grootscheepse herinrichtingswerken die er al een hele tijd bezig zijn. “We hebben de bouwplannen teruggevonden en het gaat om schuilkelders die gebouwd zijn net voor de Tweede Wereldoorlog in 1939”, zegt schepen van Erfgoed Moad El Boudaati (Vooruit). “Het is een toevallige vondst die we gemeld hebben aan het Agentschap Erfgoed. Zij gaan volgende week een archeoloog langs sturen om de vondst te documenteren.”

De werken op die locatie worden vanzelfsprekend minstens even stilgelegd maar grote gevolgen voor de werf heeft dit vooralsnog niet. “Er is voldoende werk volgens de aannemer op andere plaatsen. Dus dit gaan ze even onaangeroerd laten. Het is sowieso de bedoeling dat die kelder naderhand niet zal uitgebroken worden maar terug opgevuld wordt, tenzij het Agentschap er anders over beslist natuurlijk.”

De schuilkelders zijn in allerijl gebouwd toen de oorlog nakende was. “Gewoon op straat, op een open plek, want daar was er minder kans dat er zou gebombardeerd worden. Ook aan de andere kant van het Rooseveltplein, op de hoek van de Rooseveltlaan en de Kruisboogschuttersstraat, en aan het Slachthuisplein zou er zich volgens de plannen een dergelijke schuilkelder bevinden”, aldus nog El Boudaati. Voorlopig wordt de locatie afgezet met hekken.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise