Stadsbestuur lanceert grootschalig participatietraject: 3 miljoen euro voor de acht Vilvoordse wijken

Het stadsbestuur van Vilvoorde gaf het officiële startschot voor de nieuwe aanpak van de stadsontwikkeling in haar wijken. Onder het credo “Vilvoorde is van jou. Maak er iets van” roept de stad haar inwoners op om mee vorm te geven aan de eigen wijk. Tijdens het drie jaar durende participatietraject komen de acht Vilvoordse wijken in een vooraf bepaalde volgorde aan bod. De stad zet 3 miljoen euro opzij om samen met de wijkbewoners de openbare ruimte, mobiliteit en infrastructuur te verbeteren. Het centrale uitgangspunt? De dromen van alle Vilvoordenaren.

De komende jaren staat stad Vilvoorde opnieuw in het teken van de stadsontwikkeling. Er staan meerdere grote vernieuwingsprojecten op de planning, zoals Watersite, BUDA+ en Asiat-Darse. Maar ook kleinere ingrepen komen aan bod. Er worden wijkcirculatieplannen opgesteld, duurzaamheidsdoelstellingen vertaald en verkeersveilige maatregelen genomen. Om steeds elke wijkbewoner te betrekken, zet de stad in elke wijk een vergelijkbaar participatietraject op.

“Enkele jaren geleden hebben we de markt, de living van onze stad, volledig vernieuwd”, vertelt burgemeester Hans Bonte (Vooruit). “Na de renovatie van onze living zijn nu de andere kamers van het huis aan de beurt.” De projecten strekken zich uit over de hele stad, van Houtem tot Koningslo en gaan van circulatie en parkeren, over lokaal openbaar domein tot groene plekken. “Door beroep te doen op elke wijkbewoner willen we komen tot een mooier, leefbaarder en duurzamer Vilvoorde van morgen. De stad trekt daarom deze beleidstermijn een totaalbudget van drie miljoen euro uit voor de opwaardering van de acht Vilvoordse wijken”, aldus de burgemeester.

Om elke Vilvoordenaar te betrekken lanceert de stad vandaag de campagne ‘Vilvoorde is van jou. Maak er iets van‘. Elke Vilvoordenaar krijgt de kans om mee te beslissen over de openbare ruimte in zijn/haar wijk. “Want wie is er beter op de hoogte van wat leeft in de wijk dan de wijkbewoner zelf? We geven onze inwoners een duidelijke verantwoordelijkheid om tot leuke ideeën en gedragen oplossingen te komen voor hun wijk.” aldus schepen van economie en wijkcontracten Didier Cortois (Open VLD). “Elke wijk doorloopt eenzelfde participatietraject dat bestaat uit vier fases. Eest worden zoveel mogelijk dromen en ideeën uit de wijk verzameld. De geselecteerde ideeën worden daarna uitgewerkt tot concrete plannen in samenspraak met twee panels: een bewonerspanel op basis van loting en een panel met vertegenwoordigers van de adviesraden en de organisaties uit de wijk. De uitvoering van de geselecteerde ideeën neemt de stad op zich.

Naast het openbaar domein wordt de mobiliteit per wijk besproken samen met de bewoners. “Voor de zomer van 2021 organiseerden we twee bevragingen in Vilvoorde en brachten we de verkeerssituatie per wijk in kaart. De resultaten van deze bevragingen vormen de basis van de wijkcirculatieplannen, die we in dit participatietraject graag in detail met de bewoners bespreken“, vertelt schepen Barbara de Bakker (Groen). “We kijken niet alleen naar harde circulatiemaatregelen maar gaan ook met de bewoners op zoek naar ingrepen die de mobiliteit in de wijken leefbaarder maakt.”

De 8 Vilvoordse wijken worden tussen 2021 en 2024 aangepakt, elk schooljaar komen 3 wijken aan bod. Elke inwoner ontvangt een persoonlijke uitnodiging wanneer zijn/haar wijk aan de beurt is. Faubourg bijt de spits af, waar wijkbewoners hun dromen op het online participatieplatform van de stad, https://mijn.vilvoorde.be, kunnen delen. Op 2 oktober organiseert de stad in Faubourg een doorlopende ideeënmarkt tussen 14 en 17 uur in cc Faubourg.

Stadsbestuur lanceert grootschalig participatietraject: 3 miljoen euro voor de acht Vilvoordse wijken

Vilvoorde

Het stadsbestuur van Vilvoorde gaf het officiële startschot voor de nieuwe aanpak van de stadsontwikkeling in haar wijken. Onder het credo “Vilvoorde is van jou. Maak er iets van” roept de stad haar inwoners op om mee vorm te geven aan de eigen wijk. Tijdens het drie jaar durende participatietraject komen de acht Vilvoordse wijken in een vooraf bepaalde volgorde aan bod. De stad zet 3 miljoen euro opzij om samen met de wijkbewoners de openbare ruimte, mobiliteit en infrastructuur te verbeteren. Het centrale uitgangspunt? De dromen van alle Vilvoordenaren.

De komende jaren staat stad Vilvoorde opnieuw in het teken van de stadsontwikkeling. Er staan meerdere grote vernieuwingsprojecten op de planning, zoals Watersite, BUDA+ en Asiat-Darse. Maar ook kleinere ingrepen komen aan bod. Er worden wijkcirculatieplannen opgesteld, duurzaamheidsdoelstellingen vertaald en verkeersveilige maatregelen genomen. Om steeds elke wijkbewoner te betrekken, zet de stad in elke wijk een vergelijkbaar participatietraject op.

“Enkele jaren geleden hebben we de markt, de living van onze stad, volledig vernieuwd”, vertelt burgemeester Hans Bonte (Vooruit). “Na de renovatie van onze living zijn nu de andere kamers van het huis aan de beurt.” De projecten strekken zich uit over de hele stad, van Houtem tot Koningslo en gaan van circulatie en parkeren, over lokaal openbaar domein tot groene plekken. “Door beroep te doen op elke wijkbewoner willen we komen tot een mooier, leefbaarder en duurzamer Vilvoorde van morgen. De stad trekt daarom deze beleidstermijn een totaalbudget van drie miljoen euro uit voor de opwaardering van de acht Vilvoordse wijken”, aldus de burgemeester.

Om elke Vilvoordenaar te betrekken lanceert de stad vandaag de campagne ‘Vilvoorde is van jou. Maak er iets van‘. Elke Vilvoordenaar krijgt de kans om mee te beslissen over de openbare ruimte in zijn/haar wijk. “Want wie is er beter op de hoogte van wat leeft in de wijk dan de wijkbewoner zelf? We geven onze inwoners een duidelijke verantwoordelijkheid om tot leuke ideeën en gedragen oplossingen te komen voor hun wijk.” aldus schepen van economie en wijkcontracten Didier Cortois (Open VLD). “Elke wijk doorloopt eenzelfde participatietraject dat bestaat uit vier fases. Eest worden zoveel mogelijk dromen en ideeën uit de wijk verzameld. De geselecteerde ideeën worden daarna uitgewerkt tot concrete plannen in samenspraak met twee panels: een bewonerspanel op basis van loting en een panel met vertegenwoordigers van de adviesraden en de organisaties uit de wijk. De uitvoering van de geselecteerde ideeën neemt de stad op zich.

Naast het openbaar domein wordt de mobiliteit per wijk besproken samen met de bewoners. “Voor de zomer van 2021 organiseerden we twee bevragingen in Vilvoorde en brachten we de verkeerssituatie per wijk in kaart. De resultaten van deze bevragingen vormen de basis van de wijkcirculatieplannen, die we in dit participatietraject graag in detail met de bewoners bespreken“, vertelt schepen Barbara de Bakker (Groen). “We kijken niet alleen naar harde circulatiemaatregelen maar gaan ook met de bewoners op zoek naar ingrepen die de mobiliteit in de wijken leefbaarder maakt.”

De 8 Vilvoordse wijken worden tussen 2021 en 2024 aangepakt, elk schooljaar komen 3 wijken aan bod. Elke inwoner ontvangt een persoonlijke uitnodiging wanneer zijn/haar wijk aan de beurt is. Faubourg bijt de spits af, waar wijkbewoners hun dromen op het online participatieplatform van de stad, https://mijn.vilvoorde.be, kunnen delen. Op 2 oktober organiseert de stad in Faubourg een doorlopende ideeënmarkt tussen 14 en 17 uur in cc Faubourg.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise