Veiliger fietspad op komst langs Schaarbeeklei

Goed nieuws voor fietsers die momenteel op de drukke Schaarbeeklei nog hun leven riskeren. Het Agentschap Wegen en Verkeer gaat in het najaar het huidige ultrasmalle fietsstrookje dat bovendien vol putten zit, aanpakken. Over een lengte van twee kilometer komen er veilige en comfortabele fietspaden.

Fietsers die de Schaarbeeklei richting Brussel nemen, hebben het al langer niet onder de markt. Vlak na de rotonde bij het Heldenplein ligt er nog een uitnodigend mooi en breed fietspad te blinken. Maar even verderop moet de fietser het al stellen met een reeks stippellijntjes die een pad van zo’n dertig centimeter breed aangeven. En dat terwijl er onophoudelijk verkeer voorbijraast.

Stad Vilvoorde is al jarenlang vragende partij voor een veiliger fietspad maar kreeg bij het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) steevast te horen dat die ingreep mee zou worden opgenomen in de voorziene heraanleg van de Schaarbeeklei.

AWV laat nu weten dat er in het najaar toch al actie wordt ondernomen. “De Schaarbeeklei in Vilvoorde is een belangrijke verbinding tussen Vilvoorde en Brussel”, zegt woordvoerder Anton De Coster. “Fietsers zijn er vandaag aangewezen op een smal fietspad vlak naast de rijweg voor auto’s. Vanaf september of oktober zal een aannemer de indeling van de weg aanpassen zodat er ruimte vrijkomt voor veilige en comfortabele fietspaden.”

Er wordt een stuk van twee kilometer aangepakt, van aan de Koepoortstraat tot aan de Diegemstraat. Vanaf de Budasteenweg wordt de Schaarbeeklei immers beheerd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Wie de ingreep alleszins zal verwelkomen is Ahmed Ben Said (66). “Ik woon in Vilvoorde maar passeer hier regelmatig met de fiets op weg naar Brussel of Lake”, vertelt hij. “Nu ben ik op weg naar de Makro in Machelen om boodschappen te doen maar het is verschrikkelijk gevaarlijk hier. De fietsstrook is te smal en er zijn ook veel putten in het wegdek. Soms staan er ook geparkeerde vrachtwagens die ook nog eens een stuk van het al kleine fietspad innemen. Dan wordt het wel heel gevaarlijk als het verkeer rakelings langs je voorbijraast. Het is goed dat er eindelijk actie wordt ondernomen want nu is het ronduit onverantwoord.”

Wegen en Verkeer werkt momenteel samen met de aannemer de plannen af van de geplande fietsinfrastructuur langs de Schaarbeeklei. Zodra er meer concrete informatie is over de start van de werken en de uitvoeringsmethode zal men hierover verder communiceren.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise