1,5 miljoen hennepplanten op Akzo Nobel-site in afwachting van nieuwbouwproject

Op de Akzo-Nobelsite langs de Leuvensesteenweg in Vilvoorde worden momenteel 1,5 miljoen hennepplanten gezaaid. Geen wietkwekerij voor alle duidelijkheid maar een tijdelijke invulling voor de komst van een nieuwbouwproject. De planten zijn niet voor ‘consumptie’ maar zullen verwerkt worden tot isolatiemateriaal.

De Akzo Nobel-site, in de volksmond beter bekend als ‘De Levis’, krijgt na jaren stilstand eindelijk een nieuwe toekomst. Het 1,5 hectare grote braakliggende terrein tussen de Leuvensesteenweg, Perksestraat en Zavelstraat is een stille getuige van her verleden van Vilvoorde als ‘verfstad’. De sanering van het grondwater is er na jaren nog steeds aan de gang. Maar dat staat niet in de weg van ‘De Perken’, een nieuwbouwproject met een mix van functies.

“Concreet omvatten de plannen voor ‘De Perken’ 45 grondgebonden woningen en 16 appartementen”, legt Michel Verhoeven van projectontwikkelaar Kolmont uit. “De huizen verrijzen langs de Perksestraat en de nieuwe verkeersvrije doorsteek naar de Leuvensesteenweg. De appartementen komen langs het stedelijk plein en op de hoek van de Leuvensesteenweg en de Zavelstraat. Het retailgedeelte bestaat uit twee winkelruimtes met een oppervlakte van respectievelijk 2.500 en 600 vierkante meter bovenop een ondergrondse parking met plaats voor 130 auto’s.”

Eén van de opvallendste zaken van het project is echter de tijdelijke invulling van het voormalige industrieterrein. In afwachting van de definitieve goedkeuring van het project heeft de projectontwikkelaar namelijk beslist om ongeveer één hectare in te zaaien met hennepzaad. Bedoeling is om van die hennep – ruim 1,5 miljoen planten – over enkele maanden een natuurlijk isolatiemateriaal te maken. Het gaat voor alle duidelijkheid niet om de soort die gebruikt wordt voor het roken van cannabis en ook de typische geur is niet waarneembaar.

“Door te kiezen voor hennep als tijdelijke invulling wint het milieu twee keer”, zegt Frederik Verstraete, duurzaamheidsexpert van ReLife. “De geoogste planten kunnen niet alleen gebruikt worden als isolatiemateriaal, hennep is ook een CO2- negatief product. De planten nemen tijdens de groeifase 22 ton CO2 op. Met de opbrengst van één oogst kunnen maximaal vier woningen geïsoleerd worden. Van de bloemetjes van de hennepplant, die niet bruikbaar zijn om er isolatie van te maken, maakt een Zottegemse brouwerij bier.” Hennepplanten hebben nog een aantal andere voordelen. Zo vraagt de plant maar weinig water en zijn pesticiden of kunstmest overbodig. Daarnaast is hennep ook een natuurlijke onkruidbestrijder en is het fijner voor de buurtbewoners om uit te kijken op een groene vlakte dan op een braakliggend terrein.

“We zijn fier dat deze site eindelijk een nieuwe invulling krijgt”, zegt burgemeester Hans Bonte (Vooruit). “Met dit project willen we een gezicht geven aan de Faubourgwijk. Het wordt de ontbrekende schakel tussen de woningen ten noorden van de site en de industriële bedrijvigheid ten zuiden van de wijk. Boven de ondergrondse parking komt er ook een stedelijk plein dat de hele site een eigen identiteit zal geven.”

Verwacht wordt dat de werken voor het nieuwbouwproject na het bouwverlof van 2022 kunnen starten. Voor het zover is zijn nog twee hennepoogsten mogelijk.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise