“Lokale vaccinatiecentra in buitenwijken oprichten om minderheidsgroepen te bereiken”

Vilvoorde en Machelen willen ook gaan vaccineren op wijkniveau en stelden de vraag aan de Vlaamse overheid om daar lokale vaccinatiecentra op te richten.

“Zowel mijn collega-burgemeester van Machelen als ikzelf hebben een aanvoelen dat het vaccineren van de inwoners moeizamer loopt in de buitenwijken, met name in Diegem en Koningslo”, zegt burgemeester Hans Bonte. “Het gaat om wijken waar men nog zeer georiënteerd is op Brussel en waar ook nieuwkomers uit de hoofdstad zich komen vestigen. Het is ook een zeer diverse populatie met mensen die dikwijls geen Nederlands kennen. Zij zijn soms niet vertrouwd met onze medische cultuur of het grote vaccinatiecentrum ligt voor hen gewoon te ver.”

Men weet nog niet exact in welke wijken en buurten de problematiek zich stelt. Om een duidelijker beeld te krijgen rekent Bonte op gegevens vanuit Vlaanderen. “We moeten eerst een beter zicht hebben op die mensen die nog niet gevaccineerd zijn zodat we hen kunnen uitnodigen. Die vraag komt overigens ook vanuit andere steden en gemeenten. Vanuit het Agentschap Zorg en Gezondheid hebben we alvast het signaal gekregen dat men aan het uitkijken is of er met mobiele vaccinatieteams ter plekke kan gegaan worden naar de buurtdienst of een cultuurcentrum. Ook het inschakelen van de huisartsen is een mogelijkheid. Laat ons hopen dat er snel duidelijkheid over komt want het is niet evident om zo’n lokale campagnes georganiseerd te krijgen.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise