AZJP neemt zweetstalen af bij Covid-patiënten voor training speurhonden

In het AZ Jan Portaels is gestart met het afnemen van zweetstalen bij Covid-patiënten met als doel Mechelse herdershonden te trainen die het virus kunnen detecteren. Die zouden kunnen ingezet op de luchthaven en bij allerlei grote evenementen. Het gaat om een onderzoek in samenwerking met onder meer UGent.

In april vorige jaar kwamen onderzoekers van de universiteit Gent op het idee om zes Belgische speurhonden om te scholen tot coronahonden. Er waren immers aanwijzingen dat een Covid19-infectie gemakkelijk kan opgepikt worden door speurhonden. Besmetting met het coronavirus doet de lichaamsgeur van de besmette persoon namelijk al veranderen vanaf de eerste dag.

Aan de hand van zweetstalen worden de dieren getraind. De resultaten zijn verbluffend: de honden behalen een accuraatheid van 95% en het aantal vals positieve detecties is minimaal. Ook de nieuwe varianten van het coronavirus detecteren de speurneuzen en ze laten zich ook niet misleiden na een vaccinatie. In tegenstelling tot een PCR-test, waarbij er een incubatieperiode gerekend wordt van vijf tot tien dagen, zou een besmetting dus veel sneller gedetecteerd kunnen worden.

De opleiding van de Mechelse herdershonden vraagt wel veel tijd omdat er veel stalen nodig zijn voor de trainingen, van alle soorten mensen en ziekenhuizen wereldwijd. Ook het AZ Jan Portaels in Vilvoorde doet nu zijn duit in het zakje. Sinds deze week is gestart met afname van stalen bij de intussen alweer 22 Covid-patiënten. “We vinden het belangrijk om deel te nemen aan een wetenschappelijk onderzoek dat zal helpen om Covid onder controle te houden”, zegt woordvoerster Helena Polfliet.

“Uiteraard moet de patiënt toestemming geven of hij aan het onderzoek wenst deel te nemen. De afname van de stalen gebeurt onder oksel en lies omdat deze belangrijke lymfeklieren en zweetklieren bevatten. Een wattenprop wordt gedurende 30 minuten à een uur aangebracht. Het staal gaat in de vriezer bij -20 graden en wordt nadien overgebracht naar het trainingscentrum waar de honden worden opgeleid. “

Het is nog niet duidelijk waar en wanneer de speurhonden in ons land zullen worden ingezet. De resultaten zijn doorgespeeld naar verschillende overheden, de Risk Assessment Group en de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Een toonaangevend wetenschappelijk tijdschrift zal ook aandacht besteden aan het onderzoek. Er zijn verschillende landen in de wereld die honden opleiden om Covid te detecteren. Op sommige plaatsen worden ze ook al ingezet, onder meer op de luchthaven van de Finse hoofdstad Helsinki en in het Midden-Oosten.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise