Groenloo krijgt groen licht: 220 woningen en groene long van 2 ha op iconische Kodaksite

Het college heeft de verkavelingsvergunning toegekend voor de nieuwe duurzame woonwijk Groenloo op de leegstaande site van de historische Kodakfabriek. Het goedgekeurde ontwerp zet sterk in op duurzaamheid en omvat 220 woningen die bijna-energieneutraal zijn. Auto’s verdwijnen voor 90 procent ondergronds en op de vrijgekomen plaats komt een groene long van bijna twee hectare groot.

De Kodaksite werd in 1961 gebouwd en groeide algauw uit tot de trots van Koningslo. 25 jaar geleden kwam een einde aan een sterk verhaal. Nadien is de site nog verhuurd aan verschillende industriële gebruikers zoals Caterpillar, ISS en Lyreco, maar een nieuwe invulling drong zich op. In 2017 werd beslist om resoluut voor wonen te kiezen. Het Ruimtelijk Uitvoeringsplan Groenloo werd goedgekeurd, met het oog op een 21e-eeuwse invulling.

De Gentse vastgoedontwikkelaar Acasa heeft groen licht gekregen om met de steun van het stadsbestuur van Vilvoorde de kwalitatieve woonwijk ‘Groenloo’ neer te zetten op de oude Kodaksite. Er komen 58 eengezinswoningen en 162 appartementen: 220 woningen in totaal dus. Daarbij wordt veel aandacht besteed aan groen en een slimme mobiliteit. Er komen 310 parkeerplaatsen, zowel voor bewoners als voor bezoekers, maar de auto verdwijnt wel grotendeels ondergronds. “Samen met het architectenbureau Bontinck is een ambitieuze verkavelingsaanvraag uitgewerkt voor een duurzame en groene woonsite”, zegt Timothy Jacob van vastgoedontwikkelaar Acasa. “Er komen deelwagens, deelfietsen en laadpalen voor elektrische wagens. Bovendien krijgt Koningslo er een nieuw park van bijna 2 hectare groot bij dat zal grenzen aan de Kwakkelstraat.”

“Met Groenloo kiezen we ervoor om van een oude industriële site, een levendige aantrekkelijke woonbuurt te maken met heel veel aandacht voor duurzaamheid”, vult burgemeester Hans Bonte (SP.A) aan. “Op deze manier zetten we onze ambitie kracht bij om Vilvoorde om te bouwen van een oude industriestad naar een aangename woon- en leefstad met het oog op de toekomst. Onze wijk Koningslo kon niet ontbreken bij deze transformatie.”

De nieuwe woningen zullen volgens de BEN-principes worden opgetrokken. BEN staat voor bijna-energieneutraal en vertaalt zich in onder andere warmteboilers, warmtepompen en/of zonnepanelen. De verkaveling is bovendien quasi waterneutraal ontworpen. Dat wil zeggen dat het regenwater optimaal op de site zal infiltreren.

De omgevingsaanvraag voor fase 1 van de verkaveling, bestaande uit 17 eengezinswoningen en 43 appartementen, wordt nu volop voorbereid. Verwacht wordt dat die aanvraag in de eerste maanden van 2021 ingediend zal worden, waarop een beoordelingsfase volgt. Bij een succesvolle voorverkoop vatten de werken ten vroegste in het najaar van 2021 aan.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise