IJzerwarenhandel maakt plaats voor gloednieuw woonproject ‘Plan b’

Op de plek waar Pardaen ruim 40 jaar lang een ijzerwarenhandel heeft gerund, wordt binnenkort plaats gemaakt voor ‘Plan b’, een gloednieuw woonproject. In totaal komen er 30 appartementen en 16 gezinswoningen bij in hartje Vilvoorde.

De ligging van ‘Plan b’ tussen de Leuvensesteenweg en de Perksestraat is op z’n minst bijzonder te noemen. ‘”Plan b’ wordt immers opgetrokken rond een groen autovrij binnenplein, met een openbare tuin”, zegt Jonathan Bruyninckx van bouwheer Smarthome NV. “Overal waar je kijkt, zal groen de boventoon voeren, zelfs rond de woningen.”

Dankzij de slimme inplanting van ondergrondse parkeergarages – er is plaats voor 40 voertuigen kom je nooit een auto tegen op de site. “Kinderen kunnen zich hier dus zorgeloos uitleven op het mooie aangelegde binnenplein. Fietsen kunnen eenvoudig gestald worden in een van de vele beveiligde fietsenstallingen verspreid over het terrein.”

De site tussen de Leuvensesteenweg en de Perksestraat bestaat uit zestien gezinswoningen met privétuin, gebouwd rond een ruim en autovrij binnenplein, en drie appartementsgebouwen, inclusief het historische poortgebouw. Opgeteld is ‘Plan b goed voor 46 woonentiteiten, vlakbij het centrum van Vilvoorde.

De architecten kozen bewust voor een mix van stijlen en materialen. “De zaagtanddaken van de woningen rond het binnenplein zijn echte ‘eyecatchers’. Ze verwijzen, net als de sobere gevels van de appartementen, naar het industriële verleden van de site. De overige woningen op de site, verscholen tussen het groen, kregen eveneens een eenvoudig plat dak en lichte gevels. Alle gelijkvloerse appartementen beschikken over een eigen tuin en terras.”

Het historisch waardevolle poortgebouw, aan de zuidelijke kant van de site, deed oorspronkelijk dienst als directeurswoning en winkel.” De voor- en oostgevel zijn in hun oorspronkelijke staat behouden, maar het geheel werd wel grondig gerenoveerd. Het pand omvat vijf appartementen en een gemeenschappelijke ruimte. De op de art-nouveau geïnspireerde vitrines en de overvloedige lichtinval verlenen het gebouw extra cachet.”

De afbraak van de bestaande gebouwen is aan de gang. De start van de nieuwbouwwerken is voorzien voor het voorjaar 2021. De oplevering wordt verwacht in het voorjaar van 2023.

Appartementen vanaf 169.900 euro; een stadswoning vanaf 259.000 euro.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise