Bewoners Parkstraat moeten tuintje afstaan voor fietspad langs spoorlijn

De bewoners van de Parkstraat moeten noodgedwongen afscheid nemen van hun moestuintjes. De NMBS zegt de overeenkomst voor de huur van de gronden op en wil er een aanleggen. “We zijn er niet goed van”, zeggen bewoners Monique en Julien. “We verliezen niet alleen onze groentjes na al die jaren maar ook onze rust.”

Monique Jacobs (77) en haar man Julien Strypsteen (82) huren al sinds de jaren ‘90 een stuk grond van de NMBS. Daar hebben ze zoals vele andere buren een moestuintje aangelegd. “Al 30 jaar telen we allerlei groenten en fruit: selder, rode bieten, prei, boerenkool maar ook frambozen bijvoorbeeld. Elk jaar betalen we daarvoor 154 euro huurgeld. Maar nu moet dat plots allemaal verdwijnen. Op zo’n korte termijn dan nog. We hebben een brief gekregen van de stad Vilvoorde waarin de NMBS het huurcontract opzegt voor het einde van het jaar. Dat is toch veel te snel. Tegen dan moet de tuin helemaal opgeruimd worden en in de oorspronkelijke staat hersteld worden. Dat is wel erg krap, zeker omdat er dus ook nog wintergroenten in groeien.”

De tuin van Monique en Julien gaat zowat 30 meter diep. “Uiteraard is het hun recht om die overeenkomst te beëindigen maar dit kan niet op zo’n manier. Dit is hier ingeslagen als een bom. Onze buren gaan zelfs hun tuinhuis moeten afbreken. Ook voor gezinnen met kinderen is dit erg. We gaan het hier dan ook niet bij laten en zullen ons verenigingen in een buurtcomité. Er is ook al iemand rondgegaan met een petitie.”

Monique en Julien vrezen ook dat het toekomstige fietspad nog andere negatieve gevolgen zal hebben. “Ons beetje rust hier zal verdwijnen. Los van de passerende treinen is ongelooflijk hoe stil het hier kan zijn als je dat vergelijkt met de drukke straat aan de voorkant. Een fietspad brengt ongetwijfeld ook luidruchtige bromfietsen met zich mee. De onveiligheid is ook een zorg want nu zal er langs hier een toegang zijn tot onze eigendom. En dan is er nog het vuil dat ongetwijfeld bij ons zal gedropt worden. Onze levenskwaliteit zal dus verslechteren. In tijden waarin we groener moeten leven, is het triestig dat ze ons tuintje afpakken. Hopelijk kan er nog een compromis gevonden worden en kunnen we minstens een klein stukje behouden.”

NMBS bevestigt de opzegging van de huur van een 15-tal bewoners. “We zijn zoals bekend volop bezig om in Vilvoorde een comfortabel en toegankelijk station te maken”, legt woordvoerder Dimitri Temmerman uit. “In het kader daarvan komt er ook een overdekte fietsenstalling en legt de stad een nieuwe fietsverbinding aan richting het station. Om beide zaken te kunnen doen, hebben we de gronden opnieuw nodig.”Volgens Temmerman ontvangen de betrokkenen begin september nog een officiële brief, waarna een opzeggingsperiode van vier maanden van start gaat. “We begrijpen dat dit voor de inwoners vervelend is en zullen dit dan ook met het nodige overleg aanpakken.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise