Stoffenwinkel Tegendraads biedt alternatief voor ‘saaie’ mondmaskers: “Statement maken over wie je bent”

De opstekende mondmaskergekte en wie weet zelfs -hype laat zich gevoelen in stof- en wolwinkel ‘Tegendraads’ in Vilvoorde. Je kan er dan ook terecht voor stof om mondmaskers in alle mogelijke kleuren en motiefjes te maken. “Waarom moet het saai wit of groen zijn, als je er ook iets echt leuk van kan maken”, klinkt het bij de uitbaters.

Annelies De Sy (40) en haar mama Chantal Van der Elst (64) baten al sinds 2006 hun gezellige stof- en wolwinkel uit in de Leuvensestraat. Ook zij moesten sluiten wegens de coronacrisis maar omdat zij stoffen en elastiekjes voor mondmaskers verkopen mogen ze vanaf maandag weer open.

“Sinds duidelijk werd dat de mondmaskers een grotere rol zouden spelen staat de telefoon roodgloeiend”, vertellen Annelies en Chantal. “Sommige mensen die bijvoorbeeld het openbaar vervoer moeten nemen hebben dat ook echt nodig. Klanten komen in de etalage kijken naar een stof en bestellen die dan telefonisch. Ook heb ik in allerijl een webshop geopend. Daar heb ik dag en nacht aan gewerkt. Er staan al 700 items op maar ons assortiment is zo groot…”

Maandag volgt de ‘echte’ heropening. “En dat is maar best. Want een stof op afstand kiezen voor iemand blijft een moeilijk gegeven.”

Een halve meter stof kost 5 euro. “Daarmee maak je al vijf mondmaskers. Mensen die een beetje kunnen stikken hebben een masker klaar op een uur. We maken die normaal wel niet zelf. Enkel voor wie zich echt niet kan behelpen en er dringend een nodig heeft, maken we een uitzondering.”

Er wordt ook een alternatief geboden voor de ‘saaie’ witte of groene mondmaskers. “We bieden de mogelijkheid om er iets kleurrijk en leuk van te maken. Of we het nu graag hebben of niet: mondmaskers zullen minstens een hele poos het straatbeeld kleuren. Een eigen toets eraan geven is iets van deze tijd. Het is ook een statement over wie je bent. Zo was er al een chocolatier uit Leuven die stof met pralines heeft besteld om zo in zijn winkel te staan. Maar ook onder meer stropdassen, tulpen, konijntjes, paddenstoelen, katten, honden of vlinders zijn beschikbaar. We hebben zelfs een stof met beha’s maar die is nog niet verkocht (lacht).”

“Of er vanaf maandag effectief en overrompeling komt, zal afhangen van hoe snel iedereen eentje krijgt van de overheid of gemeente en of het gebruik mondmaskers ook nog uitgebreid zal worden. Wij nemen alleszins onze voorzorgen. Er zullen maximum twee klanten tegelijk binnen mogen.”

Of we zelf ook een mondmasker gaan dragen? “Dat moet hé. Je werkt met klanten, dan moet je ook een signaal geven dat je je eigen product serieus neemt. Daarnaast zitten we ook met een ouder cliënteel uiteraard. Ik zou niet het risico willen nemen dat ik hen eventueel zou kunnen besmetten.”

Tegendraads wordt overigens ook een verzamelpunt voor afgewerkte mondmaskers van vrijwilligers.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise