Uplace wordt werkwinkelwijk Broeklin: grote hallen met maakwinkels omgeven door groen

Uplace begraaft na 15 jaar definitief zijn megawinkelproject onder het viaduct in Machelen en zet zijn schouders onder een kleinere en – niet onbelangrijk – breedgedragen werkwinkelwijk. De opvolger krijgt met ‘Broeklin’ ook meteen een catchy nieuwe naam. Natuur, cultuur en vooral maakwinkels moeten er op de 125.000 m2 grote site hand in hand gaan in grote hallen. In 2021 zou de bouw moeten starten. Kostprijs: 500 miljoen euro.

Architect Alexander D’Hooghe ontwikkelde zijn concept na ruim anderhalf jaar overleg met alle belanghebbenden in de regio. Ook projectontwikkelaar Uplace doet mee. “Uiteraard is het niet makkelijk om afscheid te nemen van een project waar we de voorbije 15 jaar hard aan gewerkt hebben en waar we meer dan 90 miljoen euro in hebben geïnvesteerd”, erkent Jan Van Lancker, CEO van Uplace. “Dat is nu allemaal voor niets geweest. Maar we draaien de bladzijde definitief om.”

Het ‘nieuwe’ Uplace zal ‘Brooklin’ gaan heten. Deze naam vloeit voort uit de werktitel Broeksite en verwijst dus naar de oorspronkelijke naam van het gebied: Broek. Maar het is ook een knipoog naar het bekende New Yorkse stadsdeel Brooklyn, inclusief de iconische brug, in deze het viaduct van Vilvoorde.

D’Hooghe koos voor de invulling voor grote hallen van 240 op 80 meter. “Het hele concept van de werkwinkelwijk ligt in het samenbrengen van opleiding, productie, consumptie en circulariteit”, verduidelijkt hij. “Er is zowel kleine als grote productie mogelijk. ”

Zo zullen de grote hallen van ‘Broeklin’ er vanbinnen uitzien. Foto ORG

De maakwinkels op de site – die de consument weer dichter bij het productieproces brengen – worden verweven tussen KMO units, grote productievloeren, kantoren, horeca en opleidingscentra.

De site zal als cruciale groenverbinding tussen het centrum van Machelen en park Drie Fonteinen in Vilvoorde fungeren. Dat gebeurt door water te bufferen, de Woluwe te connecteren met de Zenne, en door de inrichting van een groot park van maar liefst 36.700 m2. Dit landschap wordt voortgezet doorheen de gebouwen zodat er binnen nog eens 20.600 m2 aan groen bijkomt. Er worden meer dan 2.000 inheemse bomen geplant.

Ook cultuur krijgt een plek. Het ‘Huis van de Kunsten’ zal ruimte bieden voor opnamemogelijkheden, repetities, producties, experimenten, workshops en kunstateliers. Er komt een samenwerking met Brussels Philharmonic.

Zonder – juridische – obstakels hoopt men de bouwaanvraag voor komende zomer in te dienen en in 2021 ook al met de bouw te starten. Het gaat om een investering van 500 miljoen euro.

Topartikels bij Goeiedag.be