Politierechtbank kampt met acuut personeelsgebrek

Wie de komende tijd op de politierechtbank van Vilvoorde moet zijn, houdt er best rekening mee dat de griffie in de zomermaanden enkel in de voormiddag open én bereikbaar is. En dat omwille van een ‘acuut personeelsgebrek’. “Er blijven maar twee bedienden meer over om de dienst aan de balie te verzekeren. Die hebben uiteraard ook recht op vakantie”, zegt politierechter Luc Brewaeys, die ermee verveeld zit. “Het personeelstekort sleept al langer aan. Er wordt veel beloofd maar voorlopig nog altijd zonder gevolgen.”

De politierechtbank van Vilvoorde behandelt 12.000 strafklachten per jaar en is een van de grootste van het land. Het ‘werkgebied’ strekt zich dan ook uit van Hoeilaart tot Groot-Bijgaarden met daarin naast de ring een aantal zeer grote en belangrijke invalswegen.

Wie in de zomermaanden zijn rijbewijs moet gaan inleveren of inlichtingen wenst, houdt er maar best rekening mee dat dit enkel kan in de voormiddag. “Omwille van een acuut personeelsgebrek op de griffie en de onmogelijkheid om hieraan te verhelpen voor afloop van de gerechtelijke vakantie”, laat de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg weten. “Er is ook de noodzaak om enerzijds de dienstverlening gedurende de gerechtelijke vakantie te garanderen, en anderzijds het nog aanwezige personeel in verantwoorde omstandigheden te laten werken.”

“We hebben ‘de toestemming gekregen van de voorzitter van eerste aanleg om in juli en augustus achter gesloten deuren te acteren”, zegt politierechter Luc Brewaeys. “Deze ingreep komt er noodgedwongen. Ik vind dit zelf zeer vervelend. “Als openbare dienst zou je toch de normale kantooruren moeten kunnen garanderen. Maar dat lukt nu eenmaal niet door een gebrek aan personeel. Er zijn er twee gemuteerd naar andere rechtbanken omdat dat dit dichter bij hun werk is. Eentje naar Leuven en eentje naar Oost-Vlaanderen. Dat kan je de mensen niet kwalijk nemen. Er blijven er nog twee over maar die hebben uiteraard ook recht op vakantie. Het wordt voor diegene die dan achterblijft wel heel hectisch als je zowel de telefoon moet opnemen als de mensen die aan de balie komen moet helpen.”

Daarbij blijft het zelfs niet. “De hoofdgriffier gaat in het najaar op pensioen en wordt niet vervangen. De taken worden overgenomen door de hoofdgriffier van Halle. Hoe gaat die dat allemaal doen? Er zijn elke dag zittingen en daar kruipt voor de griffiers heel wat voorbereiding en verwerking in”.

“Er is ons beterschap beloofd maar we wachten er intussen al lang op. Het college van hoven en rechtbanken en FOD Justitie moeten dit in samenspraak regelen. We hebben een griffier en minstens 3 à vier bedienden nodig om terug goed te zitten op het vlak van personeelsformatie.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise