Agenten filmen interventies met bodycams

 

In Vilvoorde en Machelen is de politie gestart met het filmen van interventies. Dat gebeurt via zogenaamde bodycams, camera’s die aan de borstkas van de agenten bevestigd zijn. “We hebben zes dergelijke toestellen aangekocht en zitten momenteel in een testfase die zes maanden duurt. Bedoeling is vooral om een ontradend effect te sorteren”, zegt woordvoerster Catherine Bodet van de politiezone VIMA (Vilvoorde-Machelen).

De discrete toestelletjes van amper vijf op zeven centimeter worden gedragen op een kogelwerende vest. De camera hangt ter hoogte van de schouder, zodat alles vanuit het perspectief van de agent te zien is. “We hebben zes dergelijke toestellen gekocht en zitten nu in een testfase”, legt politiewoordvoerster Catherine Bodet uit. “Sinds 30 januari worden ze gebruikt. De agenten in kwestie werken er vrijwillig aan mee. Er is ook een opleiding aan verbonden.”

De politie heeft geen carte blanche om om het even wanneer en waar te filmen, in de hoop iemand op een overtreding te betrappen. De openbare orde moet verstoord zijn, of er moet een reële kans zijn dat de openbare orde zal verstoord worden. “Als de politieagent in kwestie op patrouille vertrekt, dan zet hij de bodycam aan maar de beelden worden na 30 seconden automatisch gewist.”

De agenten zullen dus nooit in het geniep filmen. De betrokken personen worden ook steeds verwittigd wanneer de bodycam aan het filmen is. “Enkel als agenten hebben aangegeven dat ze gaan filmen worden beelden opgeslagen. Dat is zo wettelijk verplicht”, vervolgt Catherine Bodet. “Bovendien kunnen ze het toestel niet manipuleren door bijvoorbeeld iets te wissen.”

Binnen zes maanden wordt de nieuwe methode geëvalueerd. “Dan zullen we bekijken hoe goed het werkt, ook technisch. We staan er alleszins positief tegenover. Dan zal ook beslist of het project algemeen wordt uitgerold en of er nog bijkomende aankopen zullen gebeuren.”

“Of er een specifieke aanleiding was voor het inzetten van de bodycams? Neen, het was wel nog wachten op de goedkeuring van de wetgeving hieromtrent. Dat is in de loop van vorig jaar gebeurd. De voordelen zijn wel duidelijk en dat is ook vanuit onze agenten al aangegeven. We hopen dat dit een ontradend effect zal hebben op interventies die potentieel kunnen ontaarden in agressie. Iemand die weet dat hij gefilmd wordt, denkt hopelijk twee keer na over zijn gedrag. Er kan uiteraard ook gewoon gebruik van gemaakt worden als bewijsmateriaal.”

Daarnaast speelt ook het feit dat de burger tegenwoordig snel de weg naar instanties om klacht in te dienen tegen politieagenten een rol. “Met de bodycam hebben we ook extra bewijs dat onze politiemedewerkers zich correct hebben gedragen.”

Aan de zes bodycams inclusief software hangt een prijskaartje van 3.700 euro vast.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise