Grootste Europese onderwaterfilmstudio in de maak

 

In de Fabrieksstraat wordt momenteel gebouwd aan de grootste indoor onderwaterfilmstudio van Europa. Het bassin is liefst 9 meter diep en zal 5 miljoen liter water bevatten. Daarbij zijn ook alle mogelijke technische faciliteiten en special effects voorzien. Bedoeling is dat een internationale filmproductie op 2 januari de infrastructuur in gebruik neemt. Het bedrijf Lites, dat apparatuur aan filmproducties verhuurt, bouwt op dezelfde site ook nog vier andere ‘gewone’ studio’s.

Verhuren van opnamemateriaal aan filmproducties is de core-business van Lites dat al 20 jaar in Vilvoorde huist. “We zijn een Europese speler met een 40-tal producties per jaar in heel Europa”, zegt bedrijfsleider Wim Michiels. “Dit bouwproject is een heel nieuwe stap. We gaan nu ook de faciliteiten voor de opnames voorzien. De ruwbouw is zo goed als klaar. Naast de onderwaterfilmstudio komen er nog twee grote gewone studio’s, een ‘medium’ exemplaar van 500 m2 en nog een kleinere studio.”

Het paradepaardje is uiteraard de onderwaterfilmstudio. “Die bevat een bassin dat 9 meter diep gaat met een oppervlakte van 450m2 en 5 miljoen liter water inhoud. Daarbij kan ook de studiovloer nog onder water gezet worden wat dan op tien meter waterdiepte komt. Goed voor een totale oppervlakte van 1.250 m2 en liefst 6 miljoen liter water. Daarmee zijn we de grootste indoor onderwaterfilmstudio in Europa. De meeste gaan maar tot 6 meter diepte. Wij zijn de meeste complete en geavanceerde. Het begint al bij verwarmd water wat opnames het hele jaar door mogelijk maakt.”

Er zijn daarnaast ook heel wat effecten ingebouwd. “Dat bespaart tijd en geld want anders moet dit allemaal nog met de computer gecreëerd worden om realistisch te ogen.” Michiels kan het weten want hij is zelf cameraman voor onderwaterproducties.

“Zo kan je voor helder water of eerder troebel water kiezen als je bijvoorbeeld een vuile rivier wil tot leven wekken. Er is speciale verlichting, waardoor we het bewolkt of net heel zonnig kunnen laten lijken. Je kan ook de oneindigheid van de oceaan creëren en er is een beweegbare bodem. De studio bevindt zich bovendien op het gelijkvloers. Er kan dus gewoon een camion binnenrijden. Er staan dan twee grote kranen klaar die zelfs een boot van 25 ton op het water kunnen zetten. Ook regen, stroming op het water en een golfslag van 1 meter kan je met één druk op de knop creëren.”

De interesse is alvast groot. “Er zijn een 20-tal watergerelateerde filmproducties waarmee gesprekken lopende zijn. Zij zullen in 2019 en 2020 draaien.”

Het hele studiocomplex kost ruim 23 miljoen euro, de onderwaterfilmstudio alleen al kost 15 miljoen euro.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise