Stal Cheval bundelt krachten tegen leegstand

 

De leegstand tegengaan en Vilvoorde doen bruisen. Dat zijn de doelstellingen van de nieuwe vzw Stal Cheval. Vrijwilligers komen met een overkoepelend project om verenigingen en creatieve Vilvoordenaars bij elkaar te brengen en zo mekaar te versterken. Ze krijgen deze zomer een onderkomen in het leegstaande pand ‘De Heerlijkheid’, dat eigendom is van de stad. Optredens, evenementen en workshops moeten er de ‘place to be’ van maken.

Vzw Stal Cheval wil twee vliegen in één klap slaan met zijn opzet om de leegstand in de stad te counteren en tegelijk meer leven in de brouwerij te brengen. Nochtans waren er al heel wat initiatieven en concepten gelanceerd om het zieltogende (handels)centrum nieuw leven in te blazen, voornamelijk dan in de vorm van pop-ups.

In ‘De Heerlijkheid’ moet alles in mekaar overvloeien deze zomer. “We merkten dat er heel wat toffe en originele initiatieven waren in Vilvoorde, soms zeer gelijkaardig, of heel aanvullend aan elkaar”, vertelt Nicolas Grootjans van Stal Cheval. “Het probleem was dat er dan gevochten werd voor een zelfde potje, of dat er compleet naast elkaar werd gewerkt met een beperkt aantal middelen. Door deze mensen samen te brengen kunnen we mekaar helpen, hebben we meer middelen, staan we sterker en kunnen we meer mensen bereiken. We willen een community creëren van gemotiveerde creatievelingen die ideeën met elkaar uitwisselen en elkaar helpen om deze te realiseren. Om dit te realiseren gaan we op zoek naar leegstaande panden die we tijdelijk kunnen omtoveren tot bruisende hotspots waar iedereen welkom is.”

Op deze hotspots wil Stal Cheval vooral kansen bieden. “Zo worden ruimtes aangeboden als atelier voor artiesten of als exporuimte voor jonge lokale talenten”, zegt Tom Glorieus van Stal Cheval. “Daarnaast willen we aan de hand van enkele optredens ook muzikaal talent kansen geven. Het is de bedoeling een plek te creëren waar iedereen met open armen ontvangen wordt om te genieten van muziek, theater en expo’s.”

Naast het culturele aspect wordt ook veel aandacht besteed aan het sociale leven. “Zo komen er urban bbq’s waarop iedereen kan verbroederen, zullen er workshops zijn voor jong en oud en worden er evenementen georganiseerd door jonge verenigingen met leuke frisse concepten. Bedoeling is om alles heel laagdrempelig te houden. Mensen zullen ook op die manier zien wat de mogelijkheden zijn in die leegstaande panden. Het wordt dan ook één grote wisselwerking.”

Dankzij de ondersteuning en hulp van de stad Vilvoorde, kan het verhaal voor Stal Cheval vanaf 14 juli echt beginnen met een openingsfeest. “Tot 15 september blijven we in De Heerlijkheid. Bedoeling is om daarna een ander pand onze intrek te nemen. Er zijn al wel wat voorstellen maar nog niets concreet.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise