Jacht op sluikstorters op kerkhoven geopend

 

 

Incovo viseert sluikstorters die het gemunt hebben op de kerkhoven. De voorbije weken werden met behulp van camera’s al een vijftal daders gevat. “Ze krijgen een boete die vele keren hoger is dan wat een gemiddelde inwoner jaarlijks aan afvalkosten heeft”, zegt directeur Jan Buysse. Alle afvalcontainers aan de kerkhoven zijn nu ook met een slot afgesloten.

Sluikstorten is en blijft een plaag. In Vilvoorde hebben ze er zelfs last van op de verschillende begraafplaatsen van de gemeente. Intercommunale Incovo wil nu paal en perk stellen aan de praktijk. Daartoe wordt met succes een camera ingezet. Er werden al een vijftal daders gevat op korte tijd.

“De kleine vuilnisbakjes die op de kerkhoven staan om oude bloemstukken in weg te gooien worden vaak gebruikt om huishoudelijk afval in te droppen”, vertelt Incovo-directeur Jan Buysse. “We hebben ook een man betrapt die in het midden van de nacht zijn grasmaaisel kwam dumpen. Op sommige kerkhoven kan je namelijk ook met de wagen op. Hij is zelfs tot twee keer toe teruggekeerd.”

“In alle gevallen passen wij consequent de boetes toe voor sluikstorten en dat kan oplopen tot meer dan 500 euro. Je hebt enerzijds de GAS-boete tussen 80 en 350 euro en dan de kosten en manuren voor het opruimen. Alle sluikstorters krijgen dus een boete die vele keren hoger is dan wat een gemiddelde inwoners jaarlijks aan afvalkosten heeft. Goed sorteren loont veel meer dan sluikstorten en zo hoort het ook. Ons doel is overigens ook niet om zoveel mogelijk boetes uit te schrijven maar om het gedrag te laten wijzigen met boetes en door te wijzen op de grote pakkans.”

Intussen zijn ook de grote afvalcontainers aan de begraafplaatsen afgesloten zodat sluikstorters minder kans krijgen. “Die zijn enkel bestemd voor de reinigingsdienst om de mandjes in leeg te maken.”

Volgens Buysse zijn de kerkhoven in het algemeen voor sluikstorters wel in trek. “Maar omdat Vilvoorde een stad is, stellen de problemen er zich net iets scherper.”

De intercommunale gaat binnenkort nog twee extra camera’s plaatsen om sluikstorters te betrappen. Waar en voor welke problematiek die precies zullen worden ingezet is nog af te wachten. “We houden alle statistieken over sluikstorten nauwkeurig bij. Waar het probleem alsmaar verdergroeit zullen we die inschakelen. In het kader van het ‘Mooimakers’-project (het Vlaamse samenwerkingsverband tegen zwerfvuil,red.) krijgen we subsidies om stad Vilvoorde van nabij te coachen. We volgen dus in samenspraak met hen alles van nabij op. Vroeger lag de focus op opruimen. Dat is nu nog belangrijk maar het is soms wel dweilen met de kraan open. Nu focussen we ons ook op het inperken van de problematiek.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise